Sri Lanka: Præsident taber overraskende valg
Næsten 75 procent af de stemmeberettigede i Sri Lanka har afgivet deres stemme ved valget. Foto: Eranga Jayawardena/AP
Den nye præsident bliver Mithripala Sirisena, der tog kampen op mod præsident Rajapaksa og vandt.

Sri Lankas mangeårige præsident, Mahinda Rajapaksa, erkender fredag, at han har lidt et nederlag ved torsdagens præsidentvalg i landet.

- Præsidenten erkender sit nederlag og lover en gnidningsfri magtoverdragelse i henhold til folkets ønske, siger Rajapaksas pressesekretær, Vijayananda Herath, fredag morgen ifølge Reuters.

Dermed ser modkandidaten Mithripala Sirisena overraskende ud til at kunne erklære sig som vinder af valget i Sri Lanka, efter at han ifølge de første officielle målinger står til knap 53 procent af de afgivne stemmer.

Sirisena valgte overraskende at forlade sin post som sundhedsminister i Rajapaksas regering for at stille op mod Rajapaksa, og det lykkedes i valgkampen for Sirisena at samle den splittede opposition i parlamentet bag sig.

Dermed synes en æra forbi for Mahinda Rajapaksa, der bredt tilskrives æren for i 2009 at have stoppet den blodige etniske borgerkrig i landet, efter at oprørsgruppen De Tamilske Tigre blev nedkæmpet og efterfølgende overgav sig.

Men han er blevet mere og mere upopulær de seneste år, hvor beskyldninger om magtfuldkommenhed og korruption er vokset. Samtidig er det ikke lykkedes ham at skabe forsoning med det store tamilske mindretal i landet.

Den nye præsident Sirisena tilhører ligesom Rajapaksa det etniske flertal, singaleserne, men ifølge BBC har han fået stor opbakning i de områder af landet, hvor der bor mange tamiler.

Selv har Mithripala Sirisena ikke kommenteret det foreløbige resultat. Han opholder sig i sit hjem i Polonnaruwa over 200 kilometer fra hovedstaden Colombo.

Næsten 75 procent af de stemmeberettigede indbyggere i Sri Lanka satte deres kryds ved valget torsdag, hvilket er den højeste andel ved et valg i landet i årtier.

Samtidig beskrives valget som det mest rolige i årtier med 175 valgrelaterede anholdelser.

Præsident Rajapaksa havde ifølge kendere af Sri Lanka kurs mod en sikker valgsejr, da han i november udskrev valg før tid i håbet om som den første præsident i Sri Lankas historie at blive valgt til en tredje periode.

Men vælgerne ville det anderledes i den lille østat i Det Indiske Ocean.

/ritzau/Reuters