Spring køen til høreapparatet over

PLUS PFS Spring køen til høreapparatet over (Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix)

Det er muligt at tage tilskuddet til høreapparat med fra det offentlige til det private og samtidig springe køen over, hvis man har et ukompliceret høretab.

Man behøver ikke at vente i månedsvis på at få et høreapparat med tilskud hos det offentlige.

Faktisk kan nogle hoppe køen over og få høreapparatet hos det private - og tage tilskuddet fra det offentlige med sig.

– På mange offentlige hospitaler skal man vente mere end et år, før man kan få foretaget en undersøgelse med henblik på høreapparat, siger Thomas Ochner, der er audiologisk direktør hos Din Hørespecialist.

- For at slippe for det kan man henvende sig hos en privat høreklinik, og selv om rigtig mange ikke er klar over det, så har man faktisk mulighed for at tage det offentlige tilskud med sig til en privat klinik, fortsætter han.

Det kræver, at man er blevet undersøgt af en ørelæge, og at man derefter vælger en godkendt privat forhandler. Der findes en oversigt over de private forhandlere, der er godkendt, på audiologi.dk.

Borgere med høretab skal visiteres af en øre-næse-hals-læge for at få et tilskud til privat behandling, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Selv om man er blevet henvist til høreapparatbehandling på en bestemt klinik - enten i det offentlige eller i det private - giver henvisningen ret til frit at vælge et andet tilbud ifølge Sundhedsstyrelsen.

Undtagelsen er dog, hvis man lider af kompliceret høretab, lyder det fra Høreforeningen. Man skal nemlig have et ukompliceret høretab for at kunne vælge et andet tilbud.

- Mennesker med kompliceret høretab kan ikke bare "springe køen over", de er nødt til at stå på venteliste til en behandling, udtaler landsformand for interesseorganisationen Høreforeningen Majbritt Garbul Tobberub og tilføjer:

- Høreapparatsbehandling er en sundhedsydelse, men i modsætning til andre sygdomme og lidelser er der ikke behandlingsgaranti, hvilket betyder at der kun ydes et tilskud til privat behandling. Vælger man at benytte det offentlige tilbud er det derimod altid gratis.

Tilskuddet til høreapparat udgør i år 4108 kroner for behandling af ét øre og 2369 kroner for behandling af det andet øre. Det vil sige i alt 6477 kroner i tilskud for behandling af to ører ifølge Sundhedsstyrelsen.

Der kan være en egenbetaling ud over det offentlige tilskud, oplyser Høreforeningen.

Som det er nu, kan man som borger risikere at vente 115 uger på at få et høreapparat fra det offentlige, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

I slutningen af oktober vedtog regeringen at afsætte 115 millioner over det næste år til høreområdet blandt andet for at nedsætte ventetiderne.

Pengene skal både sikre en nemmere vej gennem systemet samt en bedre kvalitet i behandlingen.

Kun 38 procent af befolkningen ved, at man kan få gratis høreapparater i Danmark. Det viste den seneste EuroTrak-undersøgelse fra 2016, hvor 13.000 danskere er blevet spurgt om høreproblemer.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/