Spionagedømt whistleblower løsladt efter syv år
Han trådte ind i fængslet som Bradley Manning. Nu forlader den samme person - Chelsea Manning - den amerikanske hærs topsikrede fængsel i Kansas. Obama nedsatte straffen for at have lækket hemmelige dokumenter om USA's krige fra 35 til syv år. Foto: -/AFP
Onsdag frigives Chelsea Manning, der afslørede USA's krigsførelse. Det er 28 år før tiden med Obamas hjælp.

Den amerikanske soldat Chelsea Manning er kort efter middag dansk tid løsladt. Manning har afsonet syv års fængsel for at have lækket hundredtusinder af dokumenter om USA's krigsførelse.

En talsmand for den amerikanske hær bekræfter over for BBC, at Manning, der i dag definerer sig som kvinde, havde forladt det topsikrede fængsel på basen Fort Leavenworth i Kansas.

Han blev som Bradley Manning indsat i fængslet for syv år siden for at afsone 35 års fængsel. Manning dømtes for at lække enorme mængder af hemmelige dokumenter om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak.

De blev spredt til hele verden gennem WikiLeaks.

At den hormonbehandlede soldat, der nu lever som kvinden Chelsea Manning, slipper ud efter syv år, skyldes en usædvanlig beslutning fra tidligere præsident Barack Obama.

I hans sidste dage i embedet brugte han sin bemyndigelse som præsident til at afkorte Chelsea Mannings straf. Det skete til stor vrede fra dele af hæren og mange konservative i USA. Præsident Donald Trump kaldte i et tweet Manning en "forræder".

Andre amerikanere opfatter Manning som en - dengang - modig mand, der afslørede nogle af de mørke sider i USA's stadigt mere upopulære krige i Afghanistan og Irak.

Manning har under sit fængselsophold to gange forsøgt at begå selvmord. Den dømte soldats støtter havde længe frygtet, at Manning ikke ville overleve den lange fængselsstraf på 35 år for spionage.

29-årige Manning gik i sultestrejke under afsoningen for at protestere mod de disciplinære skridt, der blev taget over for den dømte soldat. Det var for eksempel isolationsfængsling i flere omgange.

- For første gang kan jeg se en fremtid som Chelsea. Jeg kan forestille mig at overleve og leve som den person, jeg er, og jeg kan endelig være i verden udenfor, skrev Manning på Twitter for få dage siden.

Den amerikanske hær var opsat på, at Chelsea Mannings frigivelse skulle foregå under mindst muligt postyr.

Der er ikke planlagt noget pressemøde, og de mange medier, der er mødt op ved basen Fort Leavenworth, vil formentlig få svært ved at få så meget som et blik af soldaten.

For Manning er stadig soldat med løn og sygesikring i den amerikanske hær en tid endnu.

- Hendes straf var ude af proportioner i forhold til andre, der er dømt for at lække materiale, sagde Obama i januar på sit sidste pressemøde som præsident.

Blandt det materiale, som Manning lækkede, var en video fra Bagdad af et helikopterangreb på civile. Blandt de dræbte var en journalist fra nyhedsbureauet Reuters.

Hæren havde tidligere oplyst, at de fleste dræbte var terrorister.

/ritzau/