Speciel ordning blev Christinas redning: Jeg havde det helt forfærdeligt
Christina Waldstrøm blev sygemeldt fra politiet med PTSD, men igennem en revalidering har hun læst jura og arbejder nu som jurist. Privatfoto.
Christina Waldstrøm blev omskolet fra politibetjent til jurist igennem revalideringsordningen. Men antallet af revalideringer er styrtdykket de seneste år.

Efter nogle ubehagelige oplevelser, mens Christina Waldstrøm var udstationeret som politibetjent på Grønland, blev hun sygemeldt med posttraumatisk stresssyndrom (PTSD).

- Jeg havde det både fysisk og psykisk helt forfærdeligt, og i den sidste tid i politiet var det umuligt for mig at gennemføre en almindelig arbejdsdag, fortæller Christina Waldstrøm.

Hun kunne ikke arbejde videre som politibetjent, men heldigvis var hun allerede begyndt at studere jura ved siden af sit arbejde som politibetjent. Derfor fik hun mulighed for at fortsætte jurastudiet, mens hun var sygemeldt.

- I perioden efter min sygemelding følte jeg mig ofte som en belastning for samfundet. Det var en stor hjælp, at jeg havde mine jurastudier. De fik mig til at føle, at mit liv stadig gav mening, fordi jeg havde en plan for, hvordan jeg skulle komme tilbage på arbejdsmarkedet, siger hun.

Revalidering er en succes

Christina Waldstrøm var igennem et såkaldt revalideringsforløb, hvor hun studerede jura på almindelige vilkår, imens hun var sygemeldt. Forløbet resulterede i, at hun i dag har et helt almindeligt arbejde som jurist.

For Christina Waldstrøm var revalideringsforløbet en succes, og det er det faktisk for 59 procent af dem, der afsluttede et revalideringsforløb mellem 4. kvartal 2015 og 3. kvartal 2016.

Det viser en undersøgelse, som hovedorganisationen FTF har lavet på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriets database Jobindsats.dk. Man har set på, hvor de personer, der har afsluttet et revalideringsforløb, befinder sig seks måneder efter forløbet er afsluttet.

Beskæftigelsesministeriets definition af en succes er, at den sygemeldte har fået en tilknytning til arbejdsmarkedet. Det kan enten være, at de har fundet et ordinært job eller er kommet i uddannelse. Men det kan også være, at de er kommet på dagpenge, hvor de er klar til at tage et almindeligt job. Endelig er det også en succes, hvis den syge er kommet i et fleksjob.

Brug det nu Troels Lund

Når revalidering har så god en effekt, så ærgrer det FTF's formand Bente Sorgenfrey, at meget få efterhånden får tilbudt et revalideringsforløb. Antallet af fuldtidspersoner i revalidering er faldet fra 17.945 i 2006 til 5.944 i 2016 ifølge Jobindsats.dk.

Det drastiske fald i antallet af revalideringer skyldes stramninger i beskæftigelsesloven og Ankestyrelsens praksis, som betyder, at jobcentrene kun kan tilbyde revalidering, hvis den syge ikke kan holde til et ufaglært job, og hvis alle andre tiltag i beskæftigelsesloven er udtømt.

- Tallene taler deres tydelige sprog. Når revalidering har så god effekt, bør det selvfølgelig bruges på lige fod med de andre beskæftigelsestilbud på baggrund af en socialfaglig vurdering af den enkelte ude på jobcenteret - fremfor, at indsatsen altid står sidst i køen af beskæftigelsesmuligheder, siger Bente Sorgenfrey.

Hun ærgrer sig over, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ikke har ønsket at fremme revalidering i det udspil, han kom med fornylig, som skal forenkle beskæftigelsesindsatsen. Et udspil som regeringen håber på at få landet et forlig om i begyndelsen af 2018. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Troels Lund Poulsen inden deadline.