Spark og slag i hovedet: Danske soldater stoppede ikke fange-vold i Irak
Danske soldater på en landevej i Irak  Foto: Scanpix arkiv
Danske soldater greb ikke ind, da irakiske soldater slog og sparkede to anholdte mænd under en fælles operation med danske tropper, gennemført i Irak i februar 2007.

Danske soldater greb ikke ind, da irakiske soldater slog og sparkede to anholdte mænd under en fælles operation med danske tropper, gennemført i Irak i februar 2007.

Det viser en række dokumenter fra den nu lukkede Irak- og Afghanistan-kommission, som Forsvaret har udleveret til Radio24syv. Store dele af materialet og en række oplysninger om enkelte sager hemmeligholdes fortsat.

Et af de tre medlemmer af Irak- og Afghanistan-kommissionen, professor i jura ved Aarhus Universitet, Jørgen Albæk Jensen, finder det ærgerligt, at episoder som den omtalte fra 2007 ikke bliver gransket:

- Det er personer (de anholdte red.), som vi på den ene eller anden måde måske havde et ansvar for, siger Jørgen Albæk Jensen til Radio24syv.

Slag og spark mod anholdte 

Af de frigivne dokumenter fremgår det, at danske soldater den 2. februar 2007 tidligt om morgenen med irakiske hærstyrker jagtede civile irakere, der var flygtet ud over en mark. En dansk soldat så her ifølge Radio24syv, at en af irakerne blev pågrebet af den irakiske hær og at en irakisk soldat "slog ham i hovedet et par gange" med "flad og knyttet hånd", og at den anholdte bagefter blev lagt på jorden og "sparket."

Den danske soldat "kunne ikke give et konkret svar på, hvor mange gange den anholdte blev sparket, men flere end to gange". Den danske soldat forklarede, at volden var "overstået" inden han "kunne nå at gribe ind."

En anden dansk soldat så også volden og forklarede, da han efterfølgende indberettede episoden og blev afhørt af det danske militærpoliti, at grunden til, at han ikke havde grebet ind var, at "hele episoden var overstået på få minutter". Endnu en dansk soldat, der overværede volden, tilføjede, at den anholdte blev slået flere gange med en geværkolbe, sagde, at "han ikke greb ind, fordi det hele skete så hurtigt og ikke så alvoren i det før ved nærmere eftertanke." Heller ikke en fjerde dansk soldat foretog sig noget eller påtalte volden bagefter.

Endnu en dansk soldat forklarede efterfølgende, at en tilfældig forbipasserende iraker blev anholdt, fik fastspændt sine arme på ryggen, og givet tre lussinger - hvilket blev overværet af flere danske soldater - men at soldaten "ikke greb ind, da dette kun stod på i cirka 2-3 sekunder" og at han var uden tolk.

Flere danske soldater indberettede sagen til deres egen ledelse, men det er uklart, hvad der efterfølgende blev gjort i sagen.

Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty International, mener, at sager som denne burde være blevet undersøgt af den lukkede krigskommission:

- Vi kan ikke ud fra sagens akter sige, at danske soldater kunne have forhindret overgrebene. Men det er relevant at undersøge, hvordan man fulgte op på sagen, og hvad man gjorde for, at den slags ikke skete i fremtiden. Det handler ikke så meget om at placere skyld, men om at blive klogere til næste gang, vi er ude, siger han til Radio24syv.

Pligt til at gribe ind

Ph.d. Kenneth Buhl fra Forsvarsakademiet vil ikke vurdere den konkrete episode, men fortæller til Radio24syv, at danske soldater har pligt til at gribe ind, hvis de ser et overgreb. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal man melde det til sine overordnede, ligesom det er sket i den omtalte sag fra 2007.

Forsvaret ønsker ikke at kommentere sagen.