Spareøvelse tvinger lærere til at undervise mere: "Det er en udhuling af kvaliteten"

I fremtiden skal lærere i Hillerød Kommune tilbringe længere tid i klasseværelset. (Foto: Foto: Kasper Palsnov/Scanpix Ritzau/arkiv)

I et forsøg på at spare penge på lærerlønninger i kommunen betyder, at skolelærerne i Hillerød Kommune skal undervise en halv time mere om ugen.

 Folkeskolelærerne i Hillerød skal fra næste skoleår bruge en halv time mere om ugen på undervisning.

Et flertal i Hillerød Byråd indgik i weekenden budgetforlig og vil blandt andet spare 3,2 millioner kroner om året på lærerlønninger ved at hæve den gennemsnitlige planlagte undervisningstid med en halv lektion pr. uge. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det sker oven i en folkeskolereform, der har medført, at de danske folkeskolelæreres undervisningstimetal i gennemsnit er steget med 121 timer til 784 timer på bare et enkelt år, hvilket OECD’s årlige »Education at a Glance«-rapport viste i 2017.

Hos Danmarks Lærerforening i Hillerød forudser formand Zacharias Jensen at beslutningen vil gøre lærernes arbejdsdag hårdere.

- Undervisningstimetallet er højt i forvejen. Vi har kolleger, der synes de har rigeligt at lave og mangler tid til den forberedelse, der kan sikre eleverne den bedste læring. Det kan kun blive en yderligere belastning i deres hverdag, siger formanden.

Men det er nødvendigt at spare på skolerne i Hillerød, lyder det fra politikerne.

- Skoleområdet er også nødt til at bidrage til den omprioritering, som vi foretager, når vi lægger budget. Det er vanskelige omprioriteringer, men det er omvendt også et område, der er så stort, at det ville lægge pres på andre områder, hvis det ikke var med til at bidrage til den samlede kommunale omstilling, siger Klaus Markussen (V).
Claus Ellemose, som er skolebestyrelsesformand på en af Hillerød største skoler, ærgrer sig over beslutningen.

- Det er en udhuling af kvaliteten, når man sætter undervisningstiden op og forberedelsen ned. Det er i forvejen slået fast, at lærerne i Hillerøds skolevæsen underviser mere end andre steder. Politikerne drejer lige møtrikken yderligere ind nu, siger han. 

Fr.Borg Amts Avis