Spansk domstol suspenderer catalonsk uafhængighedsmøde
En kvinde klapper i hænderne, da spanske politifolk forlader et hotel i det sydlige Barcelona. Foto: Vincent West/Reuters

Spaniens forfatningsdomstol suspenderer det møde, som det catalanske parlament har indkaldt til mandag for efter alt at dømme at erklære Catalonien uafhængig.

Afgørelsen fra domstolen kommer efter en klage fra det catalanske socialistparti, som er imod løsrivelse.

De catalanske separatister har et lille flertal i det catalanske parlament.

Parlamentets advokater har ifølge nyhedsbureauet AP advaret om, at en erklæring om løsrivelse ville være ulovlig.

For den baserer sig på den folkeafstemning i Catalonien søndag, som den spanske forfatningsdomstol allerede i sidste uge erklærede ulovlig.

Optællingen efter søndagens afstemning i Catalonien viste, at 90 procent havde stemt for løsrivelse fra Spanien. Men kun 42 procent af vælgerne havde stemt.

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, opfordrer i et interview til nyhedsbureauet EFE, det catalanske parlament til at droppe planen om at erklære uafhængighed.

Løsningen i Catalonien er "øjeblikkeligt at komme tilbage på det lovlige spor og bekræfte så hurtigt som muligt, at der ikke bliver nogen ensidig uafhængighedserklæring, for på den måde vil et større onde blive undgået", siger han.

Det var Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, som onsdag aften bebudede, at parlamentet på et møde mandag ville erklære regionen uafhængig.

Men han viste en lille åbning, da han opfordrede EU og andre til at mægle mellem Cataloniens og Spaniens regering.

- Søndag havde vi en folkeafstemning under de mest vanskelige omstændigheder og satte et eksempel for, hvem vi er. Fred og enighed er en del af, hvem vi er, sagde han i en tale på tv.

- Vi er nødt til at føre resultatet af folkeafstemningen ud i livet. Vi er nødt til at præsentere resultatet af folkeafstemningen til parlamentet, slog han fast.

/ritzau/Reuters