Spanien advarer Catalonien mod forhastede handlinger

Politiet har skærpet sikkerheden omkring Cataloniens parlament, inden den regionale leder Carles Puigdemont senere på dagen skal holde en tale, hvor han måske vil erklære regionen uafhængig af Spanien trods advarsler fra de centrale myndigheder i Madrid. (Foto: Foto: Pau Barrena/AFP)

EU-Kommissionen udsender nye appeller til parterne i Spaniens konflikt om at gå ind i en dialog.

Politiet har skærpet sikkerheden omkring Cataloniens parlament, inden den regionale leder, Carles Puigdemont, senere på dagen skal holde en tale.

I talen vil han måske erklære regionen uafhængig af Spanien trods advarsler fra de centrale myndigheder i Madrid.

En talsmand for den spanske regering advarer Puigdemont mod at gøre noget "irreversibelt" - noget, som ikke kan genoprettes.

Den 54-årige Puigdemont, der er tidligere journalist, deltog tirsdag morgen i et regeringsmøde. Her blev det besluttet, hvordan bestræbelserne på at opnå uafhængighed for Catalonien skal fortsætte.

EU-Kommissionen gentog tirsdag appeller til alle parter i konflikten om at gå ind i en dialog frem for at optrappe konflikten.

- Vold kan aldrig være et politisk redskab, siger en talsmand for EU-Kommissionen.

Talsmanden udtrykker tillid til, at den spanske regering under premierminister Mariano Rajoy kan håndtere den vanskelige proces. Der skal tages fuld hensyn til den spanske forfatning og de enkelte borgeres rettigheder, lyder det.

Catalansk politi bevæbnet med automatgeværer har stillet sig op ved Barcelonas Parc de la Ciutadella, som omgiver parlamentet - en elegant 1700-tals bygning.

Spaniens nationale politi var ikke at se i området tirsdag eftermiddag.

Med en uafhængighedserklæring vil Spaniens værste politiske krise i over 35 år blive voldsomt optrappet. Den vil uundgåeligt udløse øjeblikkelige modreaktioner fra Madrid - muligvis en ophævelse af den regionale regering i Catalonien.

Borgmesteren i Barcelona, Ada Colau, bad sent mandag Puigdemont om at opgive tanken om at udråbe catalansk selvstændighed.

- En ensidig catalansk uafhængighedserklæring vil bringe sammenhængen i samfundet i fare, mener Barcelonas borgmester.

Hun opfordrer alle til at afmontere den sprængfarlige politiske situation.

Den regionale regering har tidligere sagt, at 90 procent af de catalanere, der deltog i folkeafstemningen, har stemt ja til uafhængighed.
Men valgdeltagelsen var lav, kun 43 procent.

/ritzau/AFP