Sosus barske hverdag: Borgere siger, de ønsker en pille for ikke at ligge os til last
- Der er medarbejdere, som møder ind en halv time før, så de har mere tid til borgerne. Der er medarbejdere, som fortæller, at de undlader at holde pause for at have mere tid, fortæller Trine Jørgensen fra scenen i Odense Congress Center. Foto: Danmark for Velfærd
Tillidsfolk leverer beretninger fra hverdagen på stormøde i Odense.

Tidsplanen er stram, når sosu-medarbejederne i Holbæk kommune er på job. Så stram, at der er medarbejdere, som møder ind før tid for at have mere tid til besøgene hos de ældre borgere. 

Det fortæller Trine Jørgensen, der er fællestillidsrepræsentant for de ansatte på ældreområdet i Holbæk kommune.

Trine Jørgensen er en af de 3.400 tillidsrepræsentanter, der onsdag har taget turen til Odense for at deltage i fagbevægelsens stormøde i protest mod regeringens bebudede skattelettelser.

Tillidsfolkene frygter, at skattelettelserne vil betyde forringet velfærd. Ifølge Trine Jørgensen kniber det allerede med at finde ressourcer i hverdagen.

- Der er medarbejdere, som møder ind en halv time før, så de har mere tid til borgerne. Der er medarbejdere, som fortæller, at de undlader at holde pause for at have mere tid, fortæller Trine Jørgensen fra scenen i Odense Congress Center.

Det er ikke rart at haste videre fra ensomme, angste eller måske døende borgere, fordi tidsplanen ikke giver mulighed for at blive, tilføjer hun.

- Jeg har kolleger, der fortæller, at de føler sig som dårlige mennesker, fordi de skynde sig videre til næste besøg. Og der er borgere, som siger, at det var bedre, at jeg fik en pille, så jeg ikke lå kommunen til last, fortæller Trine Jørgensen.

Har ikke tid til børnene

På scenen i Odense Congress Center er også Kristina Terpling, der tillidsrepræsentant for  lærerkollegerne på Højvangskolen i Aalborg. Hun oplever, hvordan det kniber med at få tid alle elever, fordi børn børn med særlige udfordringer kræver ekstra.

- De børn, der forventes at have et almindeligt liv, lider overlast lige nu. Vi har ikke tid til at tage os af dem, siger Kristina Terpling.

Hun fortæller om en en henvendelse fra en mor, der er bekymret for sin datter. Moderen fortæller, at datteren har ondt i maven og er stresset, fordi hun ikke ved, om hun er god nok til at stave.

- Hver eneste dag er der elever, vi overser, lyder det fra tillidsrepræsentanten, der håber, at stormødet kan skabe øget sammenhold. 

- Vi skal stå sammen. Det er det samme i hele den offentlige sektor. Om man er elev, ældre elle socialt udsat. Hvis man satser på IT-systemer og skattelettelser, taber vi nogen, forudser Kristina Terping.

Bag stormødet i Odense står en række faglige organisationer, bl.a. HK, FOA, 3F, Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd, BUPL og LO i storbyerne. På tværs af den private og offentlige sektor kører organisationerne kampagnen 'Danmark for velfærd.'