Sosu'er klar til ny teknologi, men: Vi kan risikere at efterlade mennesker i ensomhed
- Men der er også en bagside ved udviklingen. Vi kan risikere at efterlade mennesker i ensomhed, mener Karen Stæhr, sektorformand i FOA. Foto: Foa.
Ny teknologi vinder frem i ældreplejen, og de ansatte tager godt imod det. Sektorformand i FOA ser dog også en bagside ved udviklingen.

Hvis en beboer falder på plejecenteret Skovhuset i Hillerød, vil der omgående lyde en alarm på vagtens telefon. Det er særlige sensorer i gulvet, der giver besked, når en person er faldet.

Plejecenteret i Nordsjælland er et eksempel på, at stadig flere kommuner indfører ny teknologi i ældreplejen. En ny opgørelse fra Kommunernes Landsforening foretaget blandt 84 kommuner viser, at der nu er flere end 1.000 velfærdsteknologiske projekter i gang på landsplan. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det drejer sig først fremmest om særlige lifte, der kan gøre det lettere at flytte borgere, vaske- tørretoiletter og digital genoptræning, så den ældre følger et træningsprogram på computeren i stedet for at mødes ansigt til ansigt med for eksempel en fysioterapeut.

Rapporten viser også, at kommunerne i det kommende år vil intensivere satsningen på digitalt understøttet træning og indførelsen af sensorer i gulve, bleer og senge, der for eksempel kan give information, når en borger er i risiko for at udvikle liggesår.

Frygter fyringer

Samtidig viser en ny undersøgelse fra fagforbundet FOA, der er omtalt i det seneste nummer af fagbladet FOA, at 8 ud af 10 ansatte i ældreplejen er glade for at arbejde med de nye velfærdsteknologier, fordi de oplever, at teknologien styrker hjælpen til de ældre.

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 1.800 social- og sundhedshjælpere/assistenter, viser, at 6 ud af 10 ønsker, at der skal indføres mere ny teknologi på deres arbejdsplads.

Undersøgelsen viser dog også, at knap halvdelen frygter, at de nye teknologiske hjælpemidler vil reducere antallet af ansatte.

Sektorformand i FOA og medlem af Det Etiske Råd, Karen Stæhr, peger på, at medlemmernes holdning til velfærdsteknologi er blevet markant mere positiv de seneste år.

- Der er ingen tvivl om, at mange af de ansatte i ældreplejen var skeptiske, da politikerne for nogle år siden talte om, at indførelsen af robotstøvsugere kunne spare arbejdskraft. Dybest set er robotstøvsugeren noget af det værste, der er sket i forhold til velfærdsteknologi, fordi de ældre og medarbejderne så for sig, at borgerne kunne komme til at sidde alene og isolerede uden at få hjælp. I dag oplever en stor del af vores medlemmer, at mange af de nye hjælpemidler giver borgerne en højere livskvalitet, siger Karen Stæhr og henviser til særlige vaske- tørretoiletter, der både kan give svækkede ældre større selvhjulpenhed og de ansatte et mindre belastende arbejde.

- Men der er også en bagside ved udviklingen. Vi kan risikere at efterlade mennesker i ensomhed, når vi indbygger sensorer til overvågning, træningen foregår foran en skærm, og toilettet har indbygget sensorer, der afslører blod i urinen. I Japan er der en mand, der har opfundet en robot, der ligner ham selv, og som han kan sende på besøg hos sin mor. Risikoen er, at ældre mennesker på grund af teknologien mister kontakten til andre. Det kan lyde som en pessimistisk fremtidsvision, men de pågældende hjælpemidler er allerede
opfundet i dag, og samtidig hører vi politikere tale om arbejdskraftmangel inden for social- og sundhedsområdet. Teknologien kan hjælpe os, men den kan ikke erstatte, at der kommer et menneske ud til de borgere, der har brug for hjælp, siger Karen Stæhr.