Sosu'er i ny undersøgelse: Det er skamfuldt at gå ned med stress

Næsten halvdelen af stress-sygemeldte FOA-medlemmer oplever det som skamfuldt at være blevet ramt af stress. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (modelfoto))

En undersøgelse blandt FOAs medlemmer viser, at næsten halvdelen af de stressramte oplever det som skamfuldt at sygemelde sig.

Det føles skamfuldt at skulle sygemelde sig med stress. Det røber medlemmer af fagforbundet FOA i en ny undersøgelse. 

Blandt de sosu'er og andre FOA-medlemmer, der har været sygemeldt med stress, oplevede næsten halvdelen – 47 procent – at det var skamfuldt at være blevet ramt af stress. Blandt de medlemmer, der var ramt af stress, men ikke havde sygemeldt sig, var tallet 36 procent. 

Om undersøgelsen

FOA gennemførte i juni en undersøgelse med fokus på stress blandt 4.444 af deres medlemmer.

- 19 procent, svarende til omkring 844 personer, svarede, at de inden for de sidste to år har været sygemeldt på grund af stress.

- 27 procent, svarende til omkring 1288 personer, svarede, at de inden for de sidste to år har været så stresset, at de var tæt på at melde sig syge.

- 47 procent af de 844 sygemeldte, svarende til omkring 396 personer, erklærede sig enige eller delvist enige i udsagnet "Jeg oplevede det som skamfuldt at være blevet ramt af stress".

- 36 procent af de 1288 ikke-sygemeldte stressede, svarende til omkring 463 personer, erklærede sig enige eller delvist enige i udsagnet "Jeg oplevede det som skamfuldt at være blevet ramt af stress".

FOA organiserer lidt over 182.000 sosu'er, pædagogmedhjælpere og dagplejere som de største faggrupper.

Kilde: FOA

UDVID

Tallene fra undersøgelsen, der er foretaget blandt 4.444 FOA-medlemmer, bekymrer forbundssekretær Jens Nielsen:

- Jeg er rystet over, at tallet er så højt. Det ærgrer mig, at vi ikke har taget fat i det hurtigere og opfordret arbejdspladserne til at se på, om deres stresspolitik egentlig tager højde for, hvordan man som menneske reagerer i sådan en situation, siger Jens Nielsen.

Sammen med arbejdsgiverne i kommunerne og regionerne har FOA og en række andre fagforeninger vedtaget, at der på arbejdspladserne skal være en stresspolitik. Men der er altså i de fleste tilfælde ikke taget højde for, hvordan stress påvirker medarbejderes selvværd.

Selvværdet nedbrydes langsomt

Det undrer ikke forsker i stress ved CBS, Pernille Pedersen, at så mange stressramte FOA-medlemmer føler skam.

- Det er meget retvisende i forhold til, hvad jeg ser. Det er godt, at skam i forbindelse med stress begynder at komme op, men det er også vigtigt, at vi begynder at undersøge, hvad det kan være et udtryk for, siger Pernille Pedersen, der også har en ph.d. i ledelse fra CBS, til Avisen.dk.

Forbundssekretær i FOA, Jens Nielsen, er rystet over, at så mange føler skam ved sygemelding på grund af stress. Derfor skal man begynde at tage mere hensyn til og have fokus på, hvordan det enkelte menneske reagerer ved stress, mener han. Foto: FOA/Pressefoto

Der er ifølge Pernille Pedersen to primære årsager til, at man føler mere skam ved at sygemelde sig med stress end blot at være stresset. Det er dels oplevelsen af at svigte sine kolleger, borgerne og dem, der ellers står tilbage. Og så er det i høj grad også følelsen af ikke at være god nok, at miste prestige og ikke at slå til på sin arbejdsplads.

Igennem længere tid op til sygemeldingen har den stressramte i større og større grad bebrejdet, kritiseret og givet sig selv skylden for fejl, der begås.

- Skamfølelsen er udtryk for den indre stemme, der igennem længere tid har været overdøvende. Når man så smider håndklædet (bliver sygemeldt red.), så vinder den stemme, der har sagt, at man ikke kan noget, siger Pernille Pedersen.

Mindre skamfuldt end før

Selv om det stadig kan være et tabu for mange, mener chefkonsulent og ansvarlig for stressindsatsen hos Lederne, Signe Tønnesen, at det er blevet mindre skamfuldt at tale om stress.

Hun påpeger, at de, der taler mindst om stress, er de hårdest ramte.

- Vi ser det som enormt vigtigt med en tidlig indsats for at forebygge stress. Mange af vores ledere tager det også i opløbet, og vi rådgiver dem i at tage trivselssamtaler med medarbejderne, siger Signe Tønnesen.

Men en leder er ikke tankelæser, understreger hun. Og derfor er det vigtigt, at medarbejdere fortæller, hvis noget ikke er, som det skal være. Jo tidligere, desto bedre.

- Det handler heller ikke nødvendigvis kun om mængden af arbejdsopgaverne. Det kan også handle om kompleksiteten i arbejdet, relationen til kolleger og kunder eller ting derhjemme. Derfor er det vigtigt at forstå, hvad der er på spil. Løsningen kan jo også være at tilføre noget: Andre arbejdstider eller samarbejde med andre kolleger, siger Signe Tønnesen.

Derudover understreger hun, at det er vigtigt, at samtalen om trivsel og stress ikke kommer til at handle om medarbejderen, men om arbejdspladsen og opgaverne.

Vi skal tage højde for det menneskelige

Hos FOA ønsker man nyt fokus på arbejdspladsernes stresspolitik. Når en medarbejder vender tilbage til jobbet efter at have været sygemeldt med stress, skal arbejdet tilrettelægges på den enkeltes præmis.

- Det gælder om, at de stressramte kommer tilbage til noget, der giver mening for dem, og hvor de føler, at de bruger deres faglighed til noget relevant, der giver en vis succes. Det syn har vi ikke. Det handler om, hvordan man hurtigst muligt kan få folk tilbage i arbejde, siger han.

 

Chefkonsulent hos Lederne, Signe Tønnesen, understreger vigtigheden af dialog mellem medarbejderen og lederen, da lederen ikke er tankelæser. Foto: Lederne/Pressefoto

Hos Lederne er Signe Tønnesen enig i, at der skal tages hensyn efter en sygemelding. Men der er grænser for, hvor meget hensyn lederen og arbejdsgiveren kan tage til den enkelte medarbejder.

- Der skal selvfølgelig tages mest hensyn i starten. Ingen kan komme tilbage på fuld tid efter en sygemelding, og som udgangspunkt vil man jo gerne beholde en medarbejder, man har investeret i. Men lederen skal også få hensynet til planlægning, opgaver, forretningen og resten af kollegerne til at gå op, og derfor skal man på længere sigt tage hensyn i den udstrækning, det kan lade sig gøre, siger Signe Tønnesen.

Hun understreger, at det vigtigste redskab er dialog, så man heller ikke ender i en situation, hvor der bliver taget misforstået hensyn til medarbejderen. 

På CBS understreger Pernille Pedersen, at det er et fælles ansvar at komme stress og den skam, der kan følge med, til livs.

- Man har som medarbejder et ansvar for at give en melding om, hvornår det er nok. Det er meget forskelligt fra menneske til menneske, og derfor kan det ikke kun være op til lederen eller kollegerne at se, når det er nok. Det kræver dog, at der bliver skabt en kultur, hvor det at sige fra eller tvivle bliver anset som en vigtig del af det at være en ansvarsfuld medarbejder, siger Pernille Pedersen.

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen med kasket og mundbind
Nyheder

Cohen: Trump er bange

for at ryge i fængsel

Hjort kigger ind i kameraet
Dyreliv

Pas på!

Nu er det højsæson

dreng sidder under et murmaleri der forestiller coronavirusset
Corona

Tragisk milepæl:

1 million døde

Skuespilleren Pilou Asbæk står med den ene hånd i lommen
Film og TV

Pilou Asbæk: Derfor

sagde jeg ja til

ubåds-serien 

Venstres Inger Støjberg smiler mens hun står under paraply
Nyheder

Krav fra Venstre:

Politiet skal altid rykke ud

Kvinde gør rent med støvsuger mens ældre dame sidder i sofa
Krimi

Svindlede med hjælpepakker:

Opfandt fiktive ansatte

Donald Trump med grimasse
Nyheder

Trump: Jeg har betalt

mange millioner dollar

i skat

Havørn i luften
Dyreliv

Derfor døde de tre

havørne på Tåsinge

Den amerikanske skuespillerinde Gwyneth Paltrow smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

smider tøjet

på sin fødselsdag

Cannabis-plante i hånd
Krimi

17 anholdt i stor aktion 

Sygeplejersker ved hospitalsseng på covid-19-afdelingen på Bisbjerg Hospital i København
Corona

Antallet af indlagte

stiger til over 100 

Pengesedler og mønter
Nyheder

Pas på! Svindlere vil score

dine feriepenge

Harry og Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

laver reality-show

I forgrunden ses lederne af rød blok: Pia Olsen Dyhr SF, Pernille Skipper, Enhedslisten, Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) og Morten Østergaard (Radikale))
Nyheder

Meningsmåling: Klart

flertal til rød blok

Kong Harald holder tale
Kongelige

Konge er udskrevet

Lys ved mindesmærke for Estonia-forlis
Nyheder

Efter nye fund:

Nu skal Estonia-forlis

granskes

Donald Trump nærbillede
Nyheder

 Skattebombe under Trump 

hånd tater på tastatur
Nyheder

Netbutikker lokker dig til at købe mere

Kiste sænkes ned i jorden på kæmpe kirkegård
Corona

1 million er døde

Cyklist på strand i strålende solskin
Nyheder

DMI: Lun uge i vente

Kvinde tager sig til håret i desperation
Nyheder

Syv ud af ti:

Vi ser sexchikane

på arbejdet

ko
Krimi

Løs hund skræmte køer:

Kvinde trampet halvt ihjel

Josiah McIntyre
Nyheder

Seksårig dreng dræbt af

hjerneædende amøbe

Billede af bygning med mcdonalds-skilt
Corona

Coronasmittet blæste

på regler og tog på McD:

Risikerer fængsel

Sammenkopieret billede af Donald Trump og Joe Biden
Nyheder

Trump: Biden bør testes for doping før tv-duel

nærbillede af Tom Hagen
Krimi

Tom Hagen har

fået rabat

på løsesummen

Kig ud over havet fra en swimmingppol
Nyheder

Nedtælling:

Hæv eller gem de

indefrosne feriepenge?

Redningsvogne holder i skovkanten
Krimi

Mand dræbt i skov:

Kom i klemme

mellem træ og traktor

Billede af klitten som jævnet i Skagen
Nyheder

Byggematador slår til igen:

Har i fem år bygget

ovenpå fortidsminder

En helikopter pisker skum op på havoverfladen
Krimi

Kæmpe drama

i Lillebælt

sundhedspersonale ved seng på hospitel
Corona

Antallet af indlagte

med

coronavirus falder

En brandmand midt i et inferno
Nyheder

Danmarks største brand:

Forsøges nu

slukket med jord

Et socialt boligbyggeri i baggrunden og en snebærbusk i forgrunden
Krimi

Søger vidner:

18-årig i

kritisk tilstand

Harry og Meghan sidder på en bænk i en park
Kongelige

Dronningen raser over

Harry og Meghan's video

Et blåt univers med bobler og en sol over overfladen
Helt vildt

Nyt gennembrud:

Omdanner havvand

til drikkevand på minutter

Et nødblus ud over havet ved nattetide
Krimi

Festgæster affyrede nødblus

- udløste kæmpe redningsaktion

på Vejle Fjord

Billede af en smilende dame med bøger i baggrunden
Nyheder

Trump udpeger konservativ

kvindelig dommer

En bjegside i Schweiz med masser af sne
Helt vildt

Ny rekord i september:

Metervis af

sne i Alperne

Trump på talerstol foran en masse vælgere
Nyheder

Trump sår tvivl

om kommende valg

Lottokupon
Nyheder

Vandt 26 millioner i Lotto:

Dropper jobbet

– vil arbejde frivilligt

Spejdere på gåtur
Nyheder

300 spejdere sendt

hjem af politiet

Advarselsskilt ved Covid-19 center
Corona

Se listen her:

For høje smittetal

i 72 kommuner

Thomas Bo Larsen, Mads Mikkelsen, Thomas Vinterberg, Lars Ranthe og Magnus Millang.
Nyheder

Dansk film får

international pris

Læge tester person for corona
Corona

Tests i tusindvis:

Men mange får

aldrig svar

Anders Samuelsen tager sig til hovedet
Nyheder

Samuelsen i angreb

på Liberal Alliance

Samenligning af forskellige corona-tests
Corona

Positiv test?

Sådan forholder du dig

Kong Harald går forbi en norsk garder
Kongelige

Melder ud om

kongens tilstand

Udsnit af politibil med påskriften Politi
Krimi

Motorcyklist på prøvekørsel

mister livet i soloulykke 

Indgang til coronatest-telt
Corona

Nyt rædselsdøgn:

Over 600 nye smittede

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti sidder ved et bord med en flaske vand og to colaer
Nyheder

Pia Kjærsgaard afviser

sexistisk kultur

på Christiansborg

Portræt af instruktøren  Tobias Lindholm
Film og TV

Nu kommer TV-serie om

ubådssagen: - Jeg bærer

et kæmpe ansvar

Rotten Magawa sidder på en træstub med en guldmedalje om halsen
Dyreliv

Heltemodig rotte 
hædret med medalje

Mennesker foran indgang til IKEA-varehus
Nyheder

Hver femte stadig i tvivl

om feriepenge

SF's Folketingsmedlem Ina Strøjer-Schmidt taler i folketingssalen
Nyheder

Internt drama i SF:

Lad os se jeres regnskaber!

Blå blink fra udrykning
Krimi

Kører ind i husmur:
En død og to kvæstede

Christiansborg set på afstand
Nyheder

322 kvinder i opråb:

Folketingsmedlem stak

finger op i skridtet  

Statsminister Mette Frederiksen ser misfornøjet ud
Nyheder

Danskere finder fejl:

Kan koste dem

tidlig pension

Den britiske tv-vært Sir David Attenborough
Kendte

94-årig legende går

amok på Instagram

Folk skåler i vinglas til fest
Corona

Store private

fester forbydes

Prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank vinker på trappen ved deres bryllup i 2018
Kongelige

Royal baby på vej:

Skandaleprinsen skal

være morfar

Brugte kondomer på et vietnamesisk lager
Helt vildt

Skulle sælges igen: 

345.000 brugte kondomer

blev kogevasket

Skuespilleren Thomas Bo Larsen
Kendte

Tørlagt Thomas Bo Larsen:

Grænseoverskridende

at spille fuld

røgeri ved Allinge
Corona

Bornholm ramt

af smittetryk:

Det er ikke fair

Mand bliver testet for corona i telt
Corona

Højeste nogensinde:

678 nye smittede

røver
Krimi

Begik røveri

med haveredskab

Mønter og sedler
Nyheder

Sættes skatten ned

i din kommune?

Brandmand går på den brændende bygning
Krimi

Dramatisk brand:

Brandmand fik

gavl ned over sig

folk står som sild i en tønde ved julemarkedet på christiania
Corona

Christianitter hegner

Staden ind i frygt

for corona

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er indlagt

Jan sneum
Kendte

Ikonisk dansk

DR-journalist

er død

Kim Jong-un
Nyheder

Kim Jong-un:

- Undskyld

billede af sundhedsperson med coronatest
Corona

Dansk corona-våben

i vanskeligheder:

Virker måske ikke

En hvis VW ID3 holder foran en forhandler
Biler

VW's kæmpe satsning

kører nu på de danske veje

billede af nogle af de meste beundrede personer i verden
Kendte

Her er de:

Verdens mest beundrede

parkerede elløbehjul
Nyheder

Spritkørsel

elløbehjul

stoppes

Sol bag skyer
Nyheder

Masser af regn -

men så kommer

solen og varmen

Skål med lakrids
Nyheder

Mand død af

overdosis lakrids

Meghan Markle siddende i sofa
Kongelige

Meghan i talentshow

Lottokuponer
Nyheder

Efterly­­­ser Lotto-vinder:

Har du vundet 4,2 mio. kr?

Politibil i nærbillede
Nyheder

Højresvingsulykke:

Cyklist mister livet