Sosu-Jeanette: "Jeg føler mig utilstrækkelig"
Jeanette Hougaard er sosu-hjælper i Hørsholm og oplever, hvor svært det er at lade være med gøre mere, end kommunen har bestemt Privat
Sosu-hjælper Jeanette Hougaard kender alt til at nå, hvad kommunen har bedt hende om, men alligevel have dårlig samvittighed overfor de ældre, hun kommer hos.

Det er ofte med ondt i maven og dårlig samvittighed, at sosu-hjælper Jeanette Hougaard slutter sine arbejdsdage med besøg hos ældre. For selvom hun har nået alt det, der stod på hendes liste, så føles det ikke som godt nok.

- Man har det dårligt og føler sig utilstrækkelig, også selvom det ikke er op til os at gøre noget ved det. Det er omsorgen for dem, vi er hos, siger Jeanette Hougaard.

Hun kan sagtens genkende sig selv og sine kolleger i undersøgelsen fra Megafon, hvor omkring 3.000 offentligt ansatte er blevet spurgt. Omkring 35 procent mener ikke, de har mulighed for at udføre deres arbejde fagligt tilfredsstillende.

LÆS OGSÅ: Offentligt ansatte: Vi kan ikke gøre vores job godt nok

- Vi bliver skåret rigtig meget, fordi kommunen skal spare. Vi har mindre tid til de enkelte opgaver, dem vi kommer hos er dårligere end tidligere, og hvis de får det endnu dårligere, skal vi kæmpe for at få bevilliget ekstra tid til dem, siger hun.

Jeannette Hougaard og hendes kolleger i Hørsholm har for eksempel ti minutter til det, der hedder ’øvre toilette’ hos de ældre. Det er barbering, vask, tandbørstning og klipning af negle.

- Så kan du godt se, at der ikke er meget tid at tage af, hvis vi gerne vil gøre noget ekstra. Så er det, man begynder at tage af sin egen frokostpause, siger hun.

Alt det der ikke står på listen

Noget ekstra kan være, at der ikke står noget på hendes liste om at tømme de ældres postkasser. Men hvis hun ved, at en ældre kvinde, hun kommer hos, ikke selv kan gå derud, så er det meget svært at lade postkassen være.

- Jeg kan ikke nænne, at hun ikke får sin avis hver dag. Det er den slags små ting, vi gør oveni, men som der ikke er tid til, siger hun.

I Megafon-undersøgelsen er der tre gange så mange, der har været stress-sygemeldte i gruppen, der ikke synes de kan gøre det godt nok, sammenlignet med dem, der kan.

LÆS OGSÅ: Corydon: Gode medarbejdere bør anerkendes på lønnen

Jeanette Hougaard er tillidsrepræsentant, og hun mener egentlig ikke, at hun og hendes kolleger bør gøre det ekstra og forkorte pausen. For så opdager politikerne ikke konsekvenserne af de nedskæringer, de laver. Det er bare svært at lade være.

- Det er vores egen skyld. Måske er det også sådan, at selvom vi var der en hel dag, ville der stadig være noget mere, vi tænkte, vi kunne gøre, for at de skulle have de godt, siger Jeanette Hougaard.

Hun mener, at det, der skubber sosu'erne ud over stress-kanten er de besøg hos ældre, der bliver sat yderlige på planen, fordi der ikke er penge til vikarer, når deres kolleger er syge.

Skulderklap kan holde stress på afstand

Lige nu er arbejdsgivere og fagforeninger i kommuner og regioner ved at blive enige om en ny overenskomst for de offentligt ansatte. Alt tyder på, at der bliver afsat en pulje til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Det mener Jeanette Hougaard er rigtig fornuftigt. For selvom der ikke kan blive mere tid til at tage sig af de ældre, så vil et godt psykisk arbejdsmiljø i ældreplejen virke som en bedre polstring mod den stress, der truer.

- Hvis man har det godt og bliver anerkendt af chefen og kollegerne imellem for det arbejde man gør, så giver det et større overskud, selv når man er presset, siger hun.