Sosu-Bitten meldte sig ind i Krifa: Jeg føler mig usolidarisk
Det er billigere at være medlem af Krifa. Hvis min økonomi var bedre, var jeg medlem af FOA, siger Bitten Alexa Pedersen. Privatfoto
Som medlem af Krifa skal Bitten Alexa Pedersen ikke strejke, og hun kan ikke lockoutes. Alligevel får hun glæde af den kollektive overenskomst. Jeg kan sagtens forstå, hvorfor mine kolleger er sure, siger hun.
De offentligt ansatte, der er medlem af de såkaldte gule fagforeninger, oplever i disse dage at blive kaldt alt fra skruebrækkere til nassere. 
 
Alligevel oplever de gule fagforeninger, som tæller blandt andet Krifa, Det Faglige Hus og Frie Funktionærer en stigning i medlemmer. Tal fra Politiken viser, at de gule fagforeninger har fået 2.792 nye medlemmer i perioden fra januar til marts i år.
 
De gule fagforeninger har valgt at frasige sig strejkeretten og er ikke bundet af overenskomster. De er dermed ikke med i den mulige konflikt, hvor de traditionelle fagforeninger kæmper for bedre løn- og arbejdsvilkår til de offentligt ansatte, selvom deres medlemmer også får glæde af dem. 
 
Gul fagforening er billigere 
 
Bitten Alexa Pedersen har været medlem af Krifa siden oktober sidste år, hvor hun blev uddannet social- og sundhedsassistent. Hun arbejder i dag i Horsens Kommune.
 
- Da jeg blev færdig med min uddannelse, var det blevet luftet, at der måske ville komme en strejke, så der besluttede jeg at blive medlem af en fagforening. Jeg tænkte på, hvad der er bedst for mig, og jeg valgte Krifa, fordi det er billigere, siger Bitten Alexa Pedersen.
 
Medlemskabet af Krifa betyder, at Bitten Alexa Pedersen hverken skal strejke eller lockoutes sammen med sine kolleger, hvis konflikten bliver aktuel.
 
Social- og sundhedsassistenten er sjældent i kontakt med fagforeningen, og det er en af grundene til, at hun har valgt den billigste løsning. Når hun endelig skriver til dem med spørgsmål, mener hun, at svaret er mindst lige så godt, som det FOA kunne have givet hende.
 
- Jeg får svar på de spørgsmål, jeg kommer med. Det tager måske længere tid, fordi de lige skal læse op på overenskomsten på mit område, men de ringer altid tilbage. Jeg har både spurgt dem om spørgsmål i forbindelse med min løn, om min lønseddel stemmer, og hvad jeg skal gøre i forbindelse med lockout, hvis jeg bliver lukket ude af mine kolleger, siger Bitten Alexa Pedersen.

Men der er jo en grund til, at en konflikt opstår. Dine kolleger, der er medlem af FOA, er jo med til at kæmpe for rettigheder, som du også får del i.

- Jeg kan sagtens forstå, hvorfor mine kolleger er klar til at strejke. Hvis min økonomi var bedre, var jeg medlem af FOA, for jeg gerne vil være i sympati med mine kolleger. Jeg bryder mig ikke om at være udenfor, men jeg har valgt at tænke på, at jeg er eneforsørger til børn, så jeg har ikke råd til at betale det ekstra hver måned, siger Bitten Alexa Pedersen. 

Men kan du forstå, at man kalder medlemmerne af de gule fagforeninger for usolidariske?

- Ja, det kan jeg sagtens forstå. Og jeg føler mig også usolidarisk. Jeg kan sagtens se, hvorfor de bliver sure over, at jeg høster samme fordele, som de gør. Hvis jeg vidste, at jeg ikke fik del i deres kage, ville jeg da også skifte til FOA. Så måtte jeg jo se, om jeg kunne finde de penge hver måned, men i dag får jeg jo de samme ting ud af det, så det giver sig selv for mig. 

Ved dine kolleger, at du er medlem af en gul fagforening?

- Ja, det har jeg været åben om. Jeg har sagt til dem, at hvis det bliver en strejke eller lockout, så kommer det ikke til at berøre mig. Jeg har ikke mulighed økonomisk for at gøre det samme, som de gør, og det giver mig nok nogle slag over snuden, hvis der kommer konflikt, men det må jeg jo bare tage i stiv arm, siger Bitten Alexa Pedersen.