Sosu-Anelle vandt sag om sygedagpenge - fik regning på 73.000 kroner

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) tilkendegav i maj, at han vil tage initiativ til, at reglerne bliver ændret. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Først tog Esbjerg kommune sygedagpengene fra sosu-assistent Anelle Sørensen. Så vandt hun over kommunen - og fik til sin store overraskelse en regning på 73.000 kroner.

Da Anelle Sørensen efter en blodprop i hjertet blev sygemeldt fra sit job som sosu-assistent i Esbjerg Kommune i marts 2016, havde hun ingen anelse om, hvilket bizart forløb, der ventede hende.

Først stoppede kommunen hendes sygedagpenge, fordi man mente, at hun var rask nok til at klare et fuldtidsjob. Anelle Sørensen var uenig og fik siden Ankestyrelsens ord for, at kommunens afgørelse var forkert.

Men i stedet for at få efterbetalt sygedagpenge, blev sosu-assistenten mødt med en regning på 73.000 kroner fra kommunen. Anelle Sørensen fortæller sin historie til JydskeVestkysten onsdag.

- Jeg har vundet en sag, men jeg står med en stor, fed regning, siger hun til avisen.

Mens sagen verserede, modtog Anelle Sørensen kontanthjælp, som skulle modregnes i sygedagpengene, da det økonomiske regnebræt blev gjort op. Men fordi kommunen regnede kontanthjælpen i brutto-kroner (før skattetræk, red.) og sygedagpengene i netto-kroner (efter skattetræk, red.), endte det med, at sosu-assistenten fik en regning på 73.000 kroner. Først efter en senere skatteopgørelse kunne regnestykket blive gjort endeligt op til Anelle Sørensens fordel.

Den regnemetode fandt Anelle Sørensens fagforening FOA urimelig og gik ind i sagen. Henvendelsen fra FOA har nu ifølge Jydske Vestkysten ført til, at sosu'en i stedet står til at få udbetalt 70.000 kroner fra kommunen. 

Kommunen fandt en overset paragraf, der kunne bruges i den konkrete sag. Som Nanna Mørch, socialpolitisk konsulent i FOA, forklarer til avisen:

- Hvis du har været på offentlig ydelse og har ydet en aktiv indsats ved for eksempel at deltage i aktivering og på kurser, kan ydelsen ikke modregnes. Det havde Esbjerg Kommune ikke taget højde for.

Som Avisen.dk tidligere har beskrevet, er Esbjerg Kommune ikke den eneste, der har mødt sygemeldte borgere med uventede regninger. Da en lignende sag kørte i Norddjurs Kommune i 2017, gik FOA til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) med krav om at få reglerne ændret.  

Ministeren tilkendegav i maj, at han vil tage initiativ til, at reglerne bliver ændret. Løsningen, som Troels Lund Poulsen vil præsentere, betyder, at der i kommende sager ikke skal mikses brutto- og nettobeløb i beregninger af en borgers ydelser. Kommunerne skal udelukkende regne i bruttobeløb.   

På den måde sikres det, at borgeren 'ikke stilles over for det uhensigtsmæssige tilbagebetalingskrav,' har Troels Lund Poulsen skrevet til FOA.