Sommerhuse går som varmt brød

Det er nu, man skal købe sommerhus, inden de stiger endnu mere. (Foto: Nybolig)

Der er fart på sommerhusmarkedet, og fortsætter klimabevidstheden med at stige i befolkningen, vil danske sommerhuse komme til at stå i endnu højere kurs i fremtiden, vurderer ejendomsmæglerkæde.

Hvis du sætter dit sommerhus til salg nu i forhold til for tre år siden, vil du formentlig opdage, at køberne er blevet en kende hurtigere ved havelågen. Siden 2016 er salgstiden på sommerhuse nemlig faldet med knap to måneder eller 51 dage, så det i dag tager 250 dage i gennemsnit for at få solgt et sommerhus. Det viser tal fra Boligsiden, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.

Ifølge Peter J. Mattsen, som er direktør i Nybolig, skyldes de faldende salgstider en kombination af ny planlov og lave renter.

– I 2017 blev det muligt at realkreditfinansiere sit sommerhus med 75 pct. mod tidligere 60 pct., samtidig med at man tillod pensionister at bruge sommerhuset som helårsbolig efter kun et års ejerskab. De lempelser satte et tiltrængt skub i sommerhussalget, og udviklingen ser ud til at fortsætte, siger Peter J. Mattsen.

Oven i det er den danske økonomi er stærk med historisk lave renter og høj beskæftigelse, og et sommerhus er ofte det, som familien først tænker på, når der er penge til overs til større køb. Herefter er det båden, som er populær. 

Peter J. Mattsen forventer, at salgstiderne kan falde yderligere i 2020.

– Det er blevet trendy at holde ferie i Danmark, måske også på grund af klimadiskussionen, hvor det alt andet lige er mindre belastende at blive herhjemme. Hvis klimabevidstheden fortsætter med at stige, så tyder det også på, at danske sommerhuse vil komme til at stå i endnu højere kurs i fremtiden, siger han.

Region Sjælland har de laveste salgstider på 225 dage, mens man finder de længste salgstider i region Nordjylland på 326 dage.