Soldater skal rydde gader i coronaramt Iran

Iran vil rydde gader, veje og butikker inden for et døgn i et forsøg på at nedkæmpe coronavirus, der har kostet 500 livet i landet. (Foto: -/Ritzau Scanpix)

Iran er et af de lande, der er blevet allerhårdest ramt af coronavirus. Dødstal er fredag opgjort til 514.

Soldater vil inden for det næste døgn rydde gader i det virusramte Iran.

Det sker for at bremse spredningen af coronavirus, skriver nyhedsbureauet Irna.

Der er nedsat en kommission, som får til opgave at sikre, at "butikker, gader og veje tømmes" inden for 24 timer, lyder det i en kommentar fra generalmajor Mohammad Bagheri.

- Vores politi og- sikkerhedskomitéer vil sammen med indenrigsministeriet og provinsguvernører rydde butikker, gader og veje. Dette vil finde sted inden for de næste 24 timer, siger han.

- I løbet af de næste ti dage vil hele den iranske nation blive overvåget via cyberspace, via telefon og - om nødvendigt - af personer. Og de, der mistænkes for at være syge, vil blive fuldt ud identificeret, lover han.

Iran er et af de lande, der har lidt mest under coronavirus.

Det seneste dødstal fredag er opgjort til 514. Der er registreret 11.364 smittede.

Fredag meldes Irans øverste leder ayatollah Ali Khameneis udenrigspolitiske rådgiver syg af Covid-19, der er navnet for coronavirus i udbrud.

Ali Akbar Velayati er af sine læger blevet sendt i karantæne, skriver lokale medier.

Blandt de mange døde er en af Khameneis andre rådgivere, Seyyed Mohammad Mirmohammadi. Han blev meldt død 2. marts som følge af virussen.

Torsdag anmodede regeringen Den Internationale Valutafond (IMF) om et lån til at bekæmpe smitten. Hvis det lykkes, vil det være første gang siden starten af 1960'erne, at Iran modtager lån fra IMF.

Udenrigsminister Javad Zarif bad på Twitter IMF om at "stå på den rigtige side af historien". USA har reelt et veto i forhold til, hvem valutafonden skal støtte.

Udenlandske flyselskaber har suspenderet deres flyvninger til og fra landet for ikke at gøre sig skyldig i at sprede at coronavirus.

Den første smittede med virusset blev registreret i den hellige by Qom 19. februar.

/ritzau/AFP

/ritzau/AFP