Socialrådgiveren Miamaja: Jeg bliver kaldt nynazist og det gør min arbejdsglæde mindre
Miamaja Askgaard er glad for sit arbejde som socialrådgiver. Men hun er træt af den tone, der er i debatten, når det handler om hendes profession. Foto: Miamaja Askgaard/Privat
Socialrådgiveren Miamaja Askgaard er træt af den måde, der bliver talt om hende og hendes kolleger. Den påvirker hendes arbejdsglæde, forklarer hun.

Du er bygget af lort. 

Du er nynazist. Din skide skrankepave. 

Det er nogle af de ting, som socialrådgiveren Miamaja Askgaard har oplevet at blive kaldt på Facebook. 

- Min arbejdsglæde bliver helt sikkert mindre. Det gør, at jeg nogle gange får nogle kyniske tanker, hvor jeg bliver mere ligeglad, siger Miamaja Askgaard, der arbejder som socialrådgiver ved Glostrup Kommune.

I en kronik på Jyllands-Posten skriver hun, at "Socialrådgivere ikke er ondskabsfulde."

Det gør hun som modsvar på en kronik, som den private socialrådgiver Marianne Stein skrev i sidste uge. 

Her kaldte hun de offentlige socialrådgivere for "små marionetdukker."

- Og så mistede jeg altså tålmodigheden, siger Miamaja Askgaard om årsagen til, at hun skrev kronikken i Jyllands-Posten. 

Facebook får det værste frem i folk

Miamaja Askgaard understreger, at de borgere, hun har med at gøre i det daglige, opfører sig pænt overfor hende og taler ordentligt.

Men i det hele taget bliver socialrådgivere omtalt dårligt, mener hun.

- I modsætning til eksempelvis sygeplejersker. Det er en meget mere positiv diskurs om sygeplejersker. Ingen kunne jo finde på at tale dårligt om sygeplejersker, bare fordi de har travlt, siger hun.

Hun understreger, at der selvfølgelig sker i fejl i sagsbehandlingerne. Men ingen socialrådgivere gør det med vilje, siger hun.

- Vi er jo socialrådgivere, fordi vi gerne vil hjælpe. For det er ikke lønnen, der driver mig.

Det er blevet værre

Hun mener, at omtalen af socialrådgivere er blevet værre efter kontanthjælpsloftet er blevet indført. 

- Der er helt klart sket en dårlig udvikling de seneste par år, og jeg kan godt forstå, at det er svært for borgerne, siger hun.

- Men vi bliver jo nødt til at rådgive ud fra loven. 

Den dårlige tone overfor socialrådgivere gør, at hun nogle gange "får lyst til at læne mig tilbage og være ligeglad".

- Det er det, der sker, når der hele tiden er nogen, der betvivler ens faglighed, siger Miamaja Askgaard, der har arbejdet som socialrådgiver i syv år og altid arbejdet som myndighedsperson.

- Men jeg får banket djævlen på skulderen væk, når jeg får de kyniske tanker. For hvis jeg bliver kyniker, bliver jeg nødt til at finde et andet fag.