Socialrådgivere efter TV 2-dokumentar: Kommunen må gennemlyse sagen
Søstrene Sapran Hassna og Nanna Hansen foran Rådhuset i Slagelse.  Foto: TV 2
Næstformanden i Dansk Socialrådgiverforening vil have Slagelse Kommune til at tage ansvar i sagen om groft svigt af de fire søstre fra dokumentaren "Anbragt i helvede."

Noget tyder på, at Slagelse Kommune forsøger at fralægge sig ansvaret for, at fire søstre gennem flere år blev udsat for ydmygelser, vold og seksuelle overgreb i en plejefamilie lidt uden for Skælskør.

Det mener næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Niels Christian Barkholt, efter at have set TV 2 dokumentaren "Anbragt i helvede."

- Dokumentaren vidner om, at Kommuen ikke ønsker at gå særlig aktivt ind i sagen. Og at de umiddelbart ikke har nogen kommentarer. Det er det indtryk, man sidder tilbage med, siger Niels Christian Barkholt til Avisen.dk.

To af søstrene, Sapran Hassna og Nanna Hansen, har fremsat et erstatningskrav på 300.000 kroner, men indtil videre har kommunen afvist at indgå et forlig, med henvisning til at der skal være grundlag i loven.

"Jeg har fuld forståelse for, at det er en meget ubehagelig sag, men kommunen er nødt til at afvente rettens vurdering af, hvorvidt Slagelse Kommunen har et juridisk ansvar. Med de regler, kommunerne er underlagt, er der ikke andet at gøre," skriver uddannelsesdirektør i Slagelse Kommune Vini Lindhardt i en mail til Avisen.dk.

Kommunen må belyse sagen

Men så må kommunen gøre alt, hvad de kan for at afdække det ansvar og finde de sagsakter der skal til for at få sagen belyst ved en domstol, mener Niels Christian Barkholt. 

Ifølge næstformanden tyder meget på, at kommunen har svigtet. 

- Man kan ikke fælde dom på baggrund af en dokumentar, men man får helt klart et indtryk af, at der har været tale om svigt i forhold til tilsyn og opfølgning, og i forhold til de advarsler, som flere voksne har gjort kommunen opmærksom på, siger han. Og hvis domstolene finder, at der er tale om svigt, så har søstrene krav på en undskyldning og en erstatning, der er stor nok til at de kan få et liv med traumer og ar på sjælen til at hænge sammen, mener Niels Christian Barkholt. 

Væk med forældesfrist

Slagelse Kommune har senest henvist til, at sagen kan falde for en forældelsesfrist, der kan betyde, at kommunen slet ikke må gå ind i den.  

Det hører ingen steder hjemme, mener Niels Christian Barkholt, som vil have politikerne i Folketinget på banen. 

- Hvis kommunen henviser til at der er en forældelsesfrist, så må politkerne arbejde på at få den ophævet hurtigst muligt, siger han og fortsætter:

Det er urimeligt at tale om en forældelsesfrist på så få år. Søstrene har stadig brug for hjælp og støtte og som minimum en afklaring i den her sag.  

Bør lære af vores naboer

Grundlæggende er det vigtigt, at sager som denne kommer frem i lyset og bliver belyst til bunds, mener Niels Christian Barkholt. 

- Generelt skal vi blive bedre til at føre de her sager i forhold til at få ryddet grundigt op og få sandheden frem, så vi kan give de mennesker, som er blevet svigtet en undskyldning og en betydelig erstatning, siger han og tilføjer:  

- Det har de gjort anstændigt og værdigt i Norge og Sverige, og det bør vi lære af.