Administration 

Blogger: Socialdemokratiet og Radikale blåstempler ydmygende ressourceforløb

SELEKTION AF MENNESKER: Det er et voldsomt opgør med de universelle velfærdsrettigheder, når Socialdemokratiet og Radikale vil give særlige rettigheder til værdig pension før tid til danskere, der har arbejdet længe eller tilhører bestemte fag- eller aldersgrupper, men samtidig blåstempler fortsat ydmygende behandling af syge danskere, der ikke har arbejdet så længe eller tilhører disse grupper.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

I DE FORGANGNE UGER har Socialdemokratiets pensionsudspil for nedslidte fået megen opmærksomhed i medierne. De ønsker at give en ret til tidligere pensionsalder for nedslidte og folk med mange år på arbejdsmarkedet bag sig.

Socialdemokratiet har også i den forbindelse erkendt, at de ressourceforløb, som SRSF-regeringen indførte med reformen af førtidspension og fleksjob i 2012/13 sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance, i mange tilfælde har været ydmygende for syge mennesker.

Således udtalte Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen til Avisen.dk 22. januar: ”Vi skal finde en model, hvor vi undgår de her årelange, hårde forløb, som mange bliver udsat for nu,” og at hun, belært af erfaring, ”… ved (…), at noget af den sagsbehandling, der foregår nu, er alt for hård for folk at komme igennem.”

Flere andre socialdemokratiske folketingsmedlemmer har også offentligt indrømmet, at reformens ressourceforløb og arbejdsprøvninger er ydmygende. Det har eksempelvis Mattias Tesfaye gjort i DR Debatten 24. januar. Det har Pernille Rosenkrantz-Theil gjort i et debatindlæg på Bt.dk 10. februar, og det har den socialdemokratiske næstformand Dan Jørgensen gjort i et debatindlæg på Jv.dk 1. marts.

De har også afsløret, at de accepterer og blåstempler disse ydmygelser af bestemte befolkningsgrupper, og at de stadig ikke vil gøre noget for at ændre på forholdene.

Pernille Rosenkrantz-Theil skrev blandt andet om deres pensionsudspil til nedslidte: ”Det skal ikke være noget, de skal screenes eller visiteres til. Det skal ikke være en form for velgørenhed, man allernådigst bliver tildelt af en sagsbehandler. Det skal være en ret. Fordi man i årevis har gjort sin pligt på arbejdsmarkedet.”

Tilsvarende skrev Dan Jørgensen: ”Dermed skal man ikke igennem adskillige vurderinger, arbejdsprøvninger og visitationer. I stedet skal man have et klap på skulderen for sin indsats. Når man har gjort sin pligt, kan man kræve sin ret.”

Når man har gjort sin pligt, kan man kræve sin ret?

OGSÅ DE RADIKALE er kommet med et på mange måder lignende pensionsudspil. De foreslår, at man indfører en seniorpension som erstatning for den nuværende seniorførtidspension. Den skal, ligesom seniorførtidspensionen, omfatte personer, der højst har fem år til pensionsalderen, og som har fået dokumenteret varigt og betydeligt tab af arbejdsevne.

Også de har erkendt, at ressourceforløb i mange tilfælde er ydmygelser af syge mennesker.

Således udtalte Zenia Stampe følgende i tv-programmet ”Danmarkspanelet” på TV2 News 2. marts:

”Vi er kommet med et forslag, som, jeg tror, man egentlig kan sige, placerer sig midt imellem førtidspension og efterløn. Hvor man siger, at fem år før pensionsalderen kan man gå op til lægen. Og hvis lægen siger: ”Du er nedslidt”, og man får en erklæring på det, så kan man få en seniorpension. Man skal ikke i arbejdsprøvning og alle mulige ydmygende prøvelser, man i dag sender folk i. Denne aldersgruppe vil vi give en lettere adgang til en slags førtidspension, som vi så kalder seniorpension.”

Efter første stavelse af ordet ”ydmygende” standsede hun kort op og afslørede med antydningen af et smil, at hun var kommet til at fortale sig. Men nu var katten ude af sækken, så hun var nødt til at sige hele ordet. Hun afslørede her, at hun og De Radikale udmærket er klar over, at deres egne ressourceforløb i mange tilfælde er ydmygende for syge mennesker. Hun afslørede også, at Radikale stadig ikke vil gøre noget for at ændre det, men accepterer og blåstempler det.

BÅDE SOCIALDEMOKRATIET OG RADIKALE ønsker altså en pensionsordning, hvor folk skal gøre sig fortjent til at få værdig pension efter antal arbejdsår, særlige faggrupper eller alder. De vil friholde udvalgte borgergrupper fra ydmygelser – og disse grupper af borgere er formentlig også deres potentielle vælgere.

Omvendt vil de altså fortsat ikke forbedre forholdene for sygdomsramte mennesker, der igennem nu godt seks år er blevet underlagt ydmygende prøvelser i ressourceforløb som følge af netop reformen af førtidspension og fleksjob, men vil fortsat lade de allermest svagt stillede, syge og invaliderede mennesker ydmyge.

Det her er et voldsomt opgør med den universelle velfærdsstat, hvor vi ellers har haft et princip om lige rettigheder til alle! Hvornår er det i øvrigt blevet statens opgave at lade grupper af befolkningen direkte ydmyge?

Det er grimt og uretfærdigt på den måde at opdele folk efter, hvor lang tid de har arbejdet, og hvilken alder de har. Det er grimt at lade værdig behandling af syge mennesker betinge af, om de tidligere har arbejdet i mange år.

Det kan aldrig være retfærdigt at tildele pension efter disse kriterier og så at se bort fra dem, der er allermest syge eller har de allerstørste funktionsnedsættelser. Vi vælger jo ikke selv som mennesker, om vi bliver kronisk syge eller udsat for arbejdsskader eller ulykker i livet, der nedsætter vores arbejdsevne til det ubetydelige.

REFORMEN AF FØRTIDSPENSION og fleksjob er til evaluering og justering netop nu. Partierne har en enestående chance for at ændre den, så i titusindvis af mennesker i vort land ikke længere skal gennemgå disse ydmygende prøvelser og tortur i forbindelse med ressourceforløb, sådan som det allerede i årevis er blevet kritiseret sønder og sammen af så forskellige parter som læger, advokater, Institut for Menneskerettigheder, patienter, pårørende, partsrepræsentanter, bisiddere, fagforbund og patientforeninger.

Det ville klæde Socialdemokratiet og De Radikale såvel som de øvrige forligspartier, hvis de nu gjorde helt op med ressourceforløbet og de ydmygelser, som vi har set mange eksempler på i de lange afprøvningsforløb og ressourceforløb, som er hovedreglen efter reformen.

Der skal indføres en afklaringsgaranti på kun ét år, så syge mennesker, uanset alder, maksimalt kan tilbringe ét år på kontanthjælp, før kommunen eksempelvis skal vurdere, om de er klar til et job eller skal have ret til fleksjob eller førtidspension. Enhedslisten har netop fremsat beslutningsforslag herom.

Og der skal genetableres en sund og saglig forvaltningskultur i beskæftigelsesforvaltningerne, hvor man alene tilkender ydelser efter saglige, individuelle vurderinger – herunder under værdig hensyntagen til borgerens diverse sygdomme og funktionsnedsættelser, lægeattester, aktuel arbejdsevne og reelle arbejdsmuligheder på arbejdsmarkedet. Kun på dén måde får vi retssikkerheden tilbage for de sygdomsramte.

”Nedslidning”, fag og alder derimod er ikke i sig selv en diagnose. Lad os nu holde pensionsdebatten på et sobert, sagligt og retfærdigt grundlag og forbeholde førtidspension til dem, der virkelig har behov for den på grund af invaliditet og manglende arbejdsevne, i stedet for at gøre den til en gavebod for særlige vælgergrupper, som Socialdemokratiet og De Radikale gerne vil tækkes.

Hvis det almindelige førtidspensionssystem havde fungeret retfærdigt og værdigt, ville der jo slet ikke være behov for en særlig pensionstype for enkeltgrupper.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen

danseren asta björk smiler
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Mit travleste efterår

nogensinde 

blommer på træ
Livsstil

Haven i august:

Derfor mugner dine

blommer

person med bue pg pil
Krimi

Mand fængslet:

Truede politi med

bue og pil

tre danske pas
Nyheder

Lang ventetid

på nyt pas

biler på motorvej
Nyheder

Her kan du køre

hurtigere på motorvejen

plæneklipper står på græsplæne
Livsstil

Pas på i haven:

Her er sommerens 
skøreste skader

dansere i aktion
Film og TV

Stor overraskelse:

Vender tilbage til

Vild med dans 

skuespiller poserer
Kendte

Tv-stjerne kollapser

under optagelser 

politibil med påskriften politi
Krimi

Tragedie: Hustru

kørte manden ihjel 

Ghita Nørby portræt
Kendte

Ghita Nørby efter shitstorm:

Det har været grusomt

Personer ved bil
Krimi

Efter gaderæs:

Muskelbil beslaglagt

betjent undersøger kørestol
Nyheder

Mand i kørestol kørt ned

Nyheder

Optagelsestal: Langt de fleste får deres førsteprioritet

Ny besked på iPhone
Nyheder

Advarer mod svindel-SMS’er

Det tyske flag udenfor Rigsdagen
Corona

Frygt for fjerde smittebølge breder sig i Tykland

Hest og rytter på banen ved OL
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL tirsdag

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

En ung fyr i køredragt
Kendte

Kevin Magnussen sælger luksuslejligheden

Nyheder

Fem er savnet efter kæmpe eksplosion i Tyskland

Dressurrytter på hest
Sport

Dansk dressurhold misser lige akkurat OL-medaljerne

En ældre mand med skæg og pibe
Film og TV

Her er Søren Ryges arvtager 

En kæmpe komet i rummet
Helt vildt

Gigantisk komet på vej

Et Nybolig-skilt bliver plantet i en have foran et hus
Livsstil

Danske boligpriser amok

En tøjbutik med jakker etc. hængende udenfor
Livsstil

Salg af tøj og sko giver rekordstigning i detailsalget

et lyn flænger himmelen
Nyheder

SKYBRUD:

Skynd dig op af vandet 

En blond kvinde
Kendte

Britney vil erstatte sin far som værge med revisor

En blå Tesla og en mørk himmel
Biler

Tesla tidobler overskuddet 

Nyheder

Hedebølger bliver hyppigere og mere ekstreme de næste årtier

soldater ved tank
Helt vildt

Gemte tank fra 2. Verdenskrig i kælderen

Tre ketchupflasker
Mad og drikke

Lad være med at spise den:

Ketchup kaldes tilbage

jesper Hansen med sølvmedalje
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL mandag

Retten i Aalborg
Krimi

Par fængsles for trusler og vold mod tre betjente

Portræt Joan Ørting
Kendte

Joan Ørting:

Min seksualitet

har ændret sig

Mads Langer til premiere
Kendte

Langer langer 26 mio. over disken for nyt hus

collage med Seren Williams, Usai Bolt, Lionel Messi og Michael Phelps
Sport

Top 10: Her er de rigeste

OL-atleter gennem tiderne

Rengøring af bord
Nyheder

Undgå dyr flytteregning: 

Sådan sikrer du dit depositum

Degn
Kendte

TV2-vært:

Afslører kæresten

Pink
Nyheder

Verdensstjerne:

Blander sig i trusse-gate

Sport

Dansk Svømmeunion:

Løn til atleter på barsel

Casper c
Kendte

Casper Christensen:

Nu er huset solgt

astralis
Sport

Astralis: Køber 18-årigt dansk talent

Gøhler
Kendte

Skøn video:

Mathilde viser babybulen

græs
Nyheder

Sådan får du liv i din gule græsplæne

ol medalje
Sport

Sådan:

Danmarks første OL-medalje i hus

brande
Nyheder

Skovbrande smelter sammen - folk på flugt

uvejr
Nyheder

Trist sommervejr:

Skybrud og store regnskyl truer

OL
Sport

OL-medaljer

til to 13-årige

Vejarbejde på villavej
Nyheder

Kritik fra flere sider:

Danmark er ikke sikret

mod oversvømmelser

Nyheder

Voldsomt uvejr:

Dele af London

oversvømmet

Portræt Jackie Mason
Kendte

Simpsons-stjerne død

Britney Spears vinker til fans.
Kendte

Britney chokerer igen-igen:

Nyt topløst billede

Jeanette Ottesen i bassinet
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL søndag

en kaffebonde filtrerer kaffebønner
Mad og drikke

Prisen på kaffe stiger drastisk 

Rodney Alcala i håndjern og fangedragt
Nyheder

Amerikansk seriemorder dør naturligt - og undgår dødsstraf

Annemiek van Vleuten jubler
Sport

OL-sølvvinder troede,
hun havde vundet:
Jeg følte mig dum

Sport

Drama ved OL:

Dansk rytter på hospitalet efter styrt

en mand i shorts med en motoriseret hækklipper
Sundhed

Typiske ferieskader: Her skal du passe særligt på

To soldater løber med deres håndvåben.
Kongelige

Prins Harrys soldaterkammerater truer:

Ti stille, ellers....

En korpulent mand i jakkesæt
Corona

Tyskland:

Restriktioner for ikkevaccinerede

Folk går i sjoskende regn på et torv
Nyheder

DMI advarer:

Skybrud og farligt vejr

Et par kysser
Kendte

Jennifer og Ben:

Vi er kærester

Kendte

Ottesen i tårer: 

Karrieren forbi

En kniv på en træ-baggrund
Krimi

Ung mand stukket med kniv på Amager

en mørk mand med solbriller
Kendte

R. Kelly:

Nye beskyldninger om sex med teenagedreng

Kronprinsparret i skjorter med store smil
Kongelige

Kronprinsfamilien på ferie

Nyheder

Uroligheder i store franske byer

en bil flyver gennem luften
Helt vildt

Vild video:

Bil flyver gennem luften

en beskærersaks på en træstamme
Livsstil

Beskær dine træer lige nu

En smadret hvid bil
Krimi

Alvorlig ulykke med fastklemte 

Janni og Karsten
Kendte

Janni og Karsten:

Folk tigger om penge

Britney
Kendte

Midt i retssag:

Britney smider toppen

Krimi

Svensk politi:

116 sager om stenkast