Snydende kørelærer går fri for straf
En kørelærer, tre tolke og kørelærerens medhjælper er ved Østre Landsret torsdag formiddag blevet frifundet for bestikkelse i sag om opfindsom svindel med teoriprøver. Foto: Rune Øgendahl, Ritzau/Free

En kørelærer, tre tolke og kørelærerens medhjælper er ved Østre Landsret torsdag formiddag blevet frifundet for bestikkelse i sag om opfindsom svindel med teoriprøver.

Det oplyser retten på sin hjemmeside.

De pågældende blev i byretten fundet skyldige i bestikkelse, videregivelse af fortrolige oplysninger og embedsmisbrug.

Men landsretten er kommet frem til, at man ikke kan dømmes for den bestemmelse i straffeloven, fordi tolkene ikke arbejdede som offentligt ansatte.

- Det har hele tiden været min opfattelse, at anklagemyndigheden har grebet den her sag helt forkert an, siger kørelærerens forsvarer, advokat Jan Torp Hansen.

Kørelæreren var også tiltalt for at have bestukket tolkene, mens tolkene var anklaget for at have modtaget netop dette.

Men her kom landsretten frem til samme konklusion, nemlig at tolkene ikke kan dømmes efter disse bestemmelser, fordi de ikke er offentligt ansatte.

Anklagen gik på et koordineret fuskeri, hvor de rigtige svar under teoriprøver blev sendt via sms til køreskoleelever hos politiet i Valby i København.

I elevernes lommer vibrerede de indpakkede telefoner, og på den måde vidste eleverne, at de skulle svare ja, lød anklagemyndighedens teori.

Det er da også blevet bevist, at netop denne snyd fandt sted.

- Det er moralsk forkert, men det er ikke strafbart. Efter min bedste overbevisning findes der ikke en bestemmelse i straffeloven, hvor det her er strafbart, siger Jan Torp Hansen.

Hos anklagemyndigheden mener man modsat Jan Torp Hansen ikke, at man har grebet sagen forkert an.

- Det har været vigtigt for os at få sagen testet, for det er ikke helt enkelt rent juridisk. Den er faldet på, at man ikke har ment, at de her tolke var omfattet af bestemmelserne.

- Det er ikke, fordi det er en fejl, vi har lavet, men det her var rettens vurdering, siger senioranklager Rikke Jensen.

Ved Retten på Frederiksberg blev kørelæreren i marts sidste år idømt halvandet års fængsel. Retten lagde her vægt på, at han var primus motor i forbrydelserne.

/ritzau/