Smøger, slik og sjove film: Sådan holder topforhandlerne sig vågne
FOA-formand Dennis Kristensen og formand for Social- og Sundhedssektoren hos FOA Karen Stæhr morer sig over Frokost med mor 2 med Bodil Jørgensen. Foto: FOA
Det kan godt blive til mange timer i Forligsinstitutionen. Men forhandlerne sørger for at holde hjernen klar og gejsten oppe.

Der skal brændstof til hjernen, når man sidder i Forligsinstitutionen i mange timer. Ude foran flager medlemmer med flag og skilte for at vise deres opbakning til forhandlerne på de offentligt ansatte side.

Inde i Forligsinstitutionen er stemningen mere afdæmpet, men ikke desto mindre god. Forhandlerne er seriøse, men mange timers ventetid kræver sin brændsel.

- Når man har gennemgået rigtig mange papirer, har man brug for at koble lidt af og trække sig lidt ind i sig selv, og der brugte jeg lige ti minutter på se ”Manden, der går baglæns” af Cirkus Nemo, siger Karen Stæhr, der er formand for Social- og Sundhedssektoren hos FOA, til Avisen.dk.

Forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen, lagde i tirsdags et billede på Facebook af Karen Stæhr, der lige fik sig et ordentligt grin over Cirkus Nemo.

- Jeg fik at vide, at jeg faktisk fik løftet energi-niveauet lidt i lokalet, fordi jeg grinede så meget, siger Karen Stæhr.

Dennis Kristensen og Karen Stæhr har også fornøjet sig med at se Frokost med mor 2 med Bodil Jørgensen og Niels Haugaard på Youtube, fortæller Dennis Kristensen.

- Jeg har selv haft en bog om Martin Andersen Nexø, som jeg siden min skoletid har haft en meget stor interesse for, i tasken, som dog aldrig nåede frem på bordet, lyder det fra FOA-formanden.

Det meste af tiden går med at tale strategi, politik og kigge beregninger igennem. Men indimellem er der lige brug for at tage lidt tid med strikketøjet, meditation, et spil kort eller en fodboldkamp på ipad'en. Den vigtigste pause-aktivitet er at følge med i nyhederne, så man er opdateret på, hvad der ellers foregår.

- Vi bruger ventetiden på at læse avisen og tjekke mails, for man ender nemt med at sidde i en osteklokke i den verden, siger Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogerne.

Højdepunktet er slikskålen

I ventelokalet er der ikke sparet på sodavand, chokolade og slik. Sukker skal der til for at holde hjernen i gang. Slikket bliver dog givet i afmålte mængder.

- Det er højdepunktet, når slikskålen bliver fyldt op og sendt rundt, siger Benny Andersen.

- Det er højdepunktet, når slikskålen bliver fyldt op og sendt rundt, siger Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogerne. Foto: Socialpædagogerne

Derudover påpeger han, at der er fare for, at man kan tilegne sig dårlige vaner.

- Nogle af os får dårlige vaner og begynder for eksempel at ryge igen. Så går vi op på terrassen og får en smøg og vender tingene, siger Benny Andersen.

Fordi det ikke er muligt at forlade Forligsinstitutionen, før forligsmand Mette Christensen giver lov, er det også vigtigt at få bevæget sig. Det gør man enten ved at gå op på taget for at ryge eller gå op og ned af trapper, hvis man ikke er meget for at komme udenfor.

Adrenalinen pumper

For Bodil Otto, der er formand for de kommunalt ansatte i HK, er det ikke svært bevare fokus.

- Det går meget nemt med at holde gejsten oppe. Nogen har nogle gode vittigheder, og vi griner meget. Der er godt humør, siger hun.

For de andre er det også nemt at holde gejsten oppe. Adrenalinen pumper i blodet, fordi kampen for de offentligt ansatte er vigtig.

- Man holder sig i gang, fordi man skal. Det er vigtigt for vores medlemmer, at vi hele tiden er oppe på beatet og ved, hvad vi taler om, siger Karen Stæhr.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18