Smæk til folk på kontanthjælp: Flere end forventet trækkes i ydelse

På ét år er antallet af danskere på kontanthjælp faldet markant. Flere rammes af regeringens 225-timers regel.
På ét år er antallet af danskere på kontanthjælp faldet markant. Flere rammes dog af regeringens 225-timers regel.
På ét år er antallet af danskere på kontanthjælp faldet markant. Flere rammes dog af regeringens 225-timers regel. Foto: Shutterstock

På ét år har 12.400 fuldtidspersoner forladt kontanthjælpssystemet. Samtidig er der markant flere, der rammes af regeringens såkaldte 225-timers regel.

Det viser nye tal, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) torsdag har sendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

- Det er først og fremmest en god historie for de mange mennesker, der nu bliver løftet ud af kontanthjælpssystemet og ind på arbejdsmarkedet, siger Troels Lund Poulsen.

Han fastslår, at udviklingen samtidig er positiv for dansk økonomi, fordi flere bidrager til fælleskassen, mens færre er på passiv forsørgelse.

For de personer, som hænger fast i kontanthjælpssystemet, er udviklingen dog mindre positiv.

Samlet set er det nu 25 procent af kontanthjælpsmodtagerne, der bliver trukket i ydelse som følge af kontanthjælpsloftet eller 225-timers reglen.

225-timers reglen betyder typisk, at man som enlig risikerer at miste 500 til 1000 kroner af kontanthjælpen. For ægtepar på kontanthjælp er det den enes kontanthjælp, der risikerer at blive stoppet.

Det sker, hvis man ikke har ordinært arbejde i 225 timer i løbet af et år, men er vurderet egnet til at kunne leve op til reglerne.

Stadig flere af de egnede formår ikke at leve op til kravet om 225 timers arbejde, viser de nye tal.

I oktober 2016 fik 11.800 personer nedsat deres ydelse som følge af 225-timers reglen. I maj 2017 var tallet steget til 17.900 personer. Det er mere, end regeringen forventede i sit lovforslag.

Dermed er konsekvensen ligesom med dagpengereformen hårdere for borgerne, end politikerne og deres embedsmænd forventede, da de lavede lovgivningen.

Troels Lund Poulsen lægger dog ikke op til større ændringer af 225-timers reglen:

- Jeg mener ikke, at der er behov for nogen justering af 225-timers reglen eller kontanthjælpsloftet.

- Men det er klart, at der er en stor variation kommunerne imellem i forhold til, hvor mange man vurderer, der kan opfylde 225-timers reglen. Det er selvfølgelig noget, vi kommer til at lave en evaluering på, siger Troels Lund Poulsen.

Han forventer, at evalueringen vil være klar i begyndelsen af 2018.

Dansk Folkeparti står bag 225-timers reglen sammen med regeringen, men regeringens støtteparti er kritiske over for, at den også rammer svage ledige, som kun kan arbejde få timer om ugen.

- Det var ikke hensigten, dengang vi lavede aftalen, at 225-timers reglen skal tolkes så strengt, at kontanthjælpsmodtagere med en arbejdsevne på fem timer om ugen skal være omfattet af 225-timers reglen, har DF's arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, tidligere sagt til Fagbladet 3F.

Du ser ikke behov for, at man lemper på nogle de ting, som blandt andre DF har talt for?

- Vi har en aftale med DF om, at vi skal se på 225-timers reglen og kontanthjælpsloftet. Blandt andet i forhold til de barslendes situation. Det står jeg selvfølgelig ved.

- Men det er ikke sådan, at jeg lægger op til, at vi skal afskaffe 225-timers reglen på nogen som helst måde, siger Troels Lund Poulsen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.