Slut med sæd i Aarhus

Sex og samliv
Lige nu er der helt stille i de fire rum, hvor mænd normalt donerer sæd på Cryos i Aarhus. (Foto: Ritzau Scanpix)

Sædbanken Cryos i Aarhus er lukket helt ned for sæddonation, og det kan få betydning for par eller enlige, som gerne vil have et barn.

Allerede for et par uger siden valgte verdens største sædbank Cryos med hovedkontor i Aarhus at lukke ned.

- Vi har lukket ned for selve produktionen, når donorer kommer ind og donerer sæd, fortæller direktør Peter Reeslev til Tv2 Østjylland.

Cryos er verdens største sædbank med mere end 1.000 sæddonorer. Nu har Styrelsen for Patientsikkerhed meldt ud, at fertilitetsklinikkerne, som Cryos leverer sæd til, også skal være lukket.

- Det er ud fra et forsigtighedsprincip, indtil man ved, om corona-virus kan blive overført og for at bakke op om at passe på donorer og medarbejdere i denne lock-down periode. Det viser også, at det var det rigtige, vi gjorde, siger Peter Reeslev.

Fertilitetsklinikkerne skal afslutte igangværende behandlinger, og må ikke påbegynde nye. Derfor er der heller ikke brug for sædceller fra Cryos.

- Jo længere tid, der går, jo større udfordringer får vi også som samfund på en række områder. Det rækker også ud over det økonomiske, som er de menneskelige skæbner, som bliver påvirket af det, siger Peter Reeslev til Tv2 Østjylland.

Det kan få betydning for de kvinder, som nærmer sig alderen, hvor de ikke kan blive kunstigt befrugtet mere.

- Der er mennesker, som risikerer at komme i klemme aldersmæssigt i forhold til at få behandling. Aldersgrænsen i det offentlige er 41 år og 46 i det private, fortæller Peter Reeslev.

Har et stort lager

I Danmark er omkring 10 procent af en børneårgang hjulpet til verden gennem fertilitetsbehandling eller anden vis – det vil sige cirka 6.000 børn født årligt. Derfor kan nedlukningen også få betydning på længere sigt.

- Ubestemt tid er ikke nemt at arbejde under. I og med at fertilitetsbehandling er lukket ned, så er der ikke noget for os at lave. Derfor er vi hårdt ramt på omsætningen, og vi producerer ikke til fremtiden, siger direktøren.

Cryos har dog et stort lager fra før corona-krisen, hvor der er sæd fra mere end 1.000 donorer. Så når krisen er ovre, så vil der være sæd – men på længere sigt er det vigtigt at få undersøgt, om corona-virussen kan overføres via sædceller.

Derfor er Cryos i kontakt med en række udenlandske forskere.

- Det er afgørende, at der bliver testet på det. Og vi er i kontakt med forskere i udlandet, om man kan hjælpe med at få testet sæd fra smitteramte mænd, siger Peter Reeslev, som slår fast, at det vigtigste er, at vi kommer igennem krisen og kan få begrænset smitten.

Cryos har hovedkontor i Aarhus samt laboratorier i København, Aalborg og Odense.