Slagen regeringschef i Malaysia trækker sig efter rejseforbud
Den tidligere premierminister Najib Razak er med sin kone, Rosmah Mansor, blevet nægtet udrejse af Malaysia. Foto: Mohd Rasfan/arkiv/AFP
Efter et valgnederlag og milliardskandale nægtes tidligere premierminister Najib Razak udrejse af Malaysia.

Efter to dage i opposition blev den tidligere premierminister Najib Razak nægtet udrejse af Malaysia, da han forsøgte at forlade landet.

Han har lørdag trukket sig som formand for partiet Umno og leder af koalitionen National Front med omgående virkning.

- Vi føler alle ærgrelse over det skete, men vi er et parti, der holder fast i de demokratiske principper, og vi accepterer folkets beslutninger, siger Razak.

Tidligere på ugen gav vælgerne i Malaysia et flertal til oppositionen efter årtier med National Front i regering.

Lørdag morgen dansk tid skrev Najib Razak på Facebook, at han vil tage på ferie og vende tilbage til landet i næste uge.

Den tidligere premierminister skriver på det sociale medie Twitter, at han respekterer udrejseforbuddet.

- Jeg er blevet informeret om, at Malaysias immigrationsdepartement ikke vil tillade min familie og mig at rejse ud af landet. Jeg respekterer anvisningerne og vil blive i landet, skriver han.

Bag udrejseforbuddet lurer en efterforskning af en politisk skandale i milliardklassen i Malaysia.

Mahathir Mohamad, der torsdag afløste Najib Razak som premierminister, har svoret at undersøge en sag om misbrug af offentlige midler i Malaysia, der løber op i flere hundrede millioner dollar.

Sagen omhandler det statslige vækstinitiativ 1Malaysia Development. Her satte Najib Razak sig selv som bestyrelsesformand.

Initiativet har begravet sig selv i en gæld på flere milliarder dollar. Imens lyder anklagerne, at næsten 700 millioner dollar af initiativets penge er endt på Najib Razaks bankkonto.

Najib Razak, hvis fulde navn er Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak, nægter at have gjort noget ulovligt.

/ritzau/Reuters