Slag, spark og trusel med slagterkniv: Desværre, det er ikke en arbejdsskade
Skolelæreren Charlotte Grage kom til skade, da et barn løb ind i hende i et frikvarter. Foto: Privat
Mange alvorlige arbejdsulykker bliver ikke anerkendt som arbejdsskader. Her er 12 sager, som skal råbe politikerne op.

En sygeplejerske bliver truet af en psykisk syg borger med en slagterkniv. 

To 8-årige drenge overfalder en socialpædagog med slag, spark, bid og store sten.

En lærer bliver væltet af en elev og får piskesmæld og hjernerystelse.

De tre sager har det til fælles, at de ikke er blevet anerkendt som arbejdsskader. Men det burde de blive, mener sygeplejerskernes, lærernes, pædagogerne og socialrådgivernes fagforbund.

De har derfor sendt et fælles opråb til alle partiers beskæftigelsesordførere.

De er utilfredse med, at det er blevet meget sværere at få anerkendt en arbejdsulykke som en arbejdsskade. Det skyldes en dom fra Højesteret i 2013. Før det kunne en lærer godt få det anderkendt som en arbejdsskade, hvis han var blevet truet, slået eller sparket, og derfor kunne han også få dækket udgifterne til psykologbehandling.

Men nu ryger den type sager under bagatelgrænsen, og når de ikke bliver anerkendt, ender man selv med regningen til eksempelvis psykolog eller fysioterapeut. Og det er faktisk alvorlige arbejdsulykker, der ryger under bagatelgrænsen, mener de fem fagforbund.

Derfor har de sendt disse 12 afviste sager til politikerne:

1: Lærer fik hjernerystelse og piskesmæld

Læreren Charlotte Grage var gårdvagt i et frikvarter, da en elev kom løbende ind i hende. Skadelidte faldt og blev efterfølgende svimmel og meget dårlig. Hun blev hentet af en ambulance, og i ambulancen fik hun halskrave på og blev fikseret med remme. Hun har fået stillet diagnosen piskesmæld og hjernerystelse.

Du kan læse hele Charlottes historie her.

2: Socialpædagog overfaldet af to drenge

Socialpædagog blev overfaldet af to drenge på 8 år med slag, spark, råb og bid. Drengene truede socialpædagogen med et spidst kohorn og råbte, at de ville dræbe hende. Drengene kastede med store sten og virkede truende. Umiddelbart efter episoden fik socialpædagogen symptomer i form af angst.

3: Sosu jagtet med køkkenkniv

En beboer truede sosu-assistent og nogle kollegaer med en stor køkkenkniv og sagde, at vedkommende vil slå dem alle ihjel. Sosu'en og kollegaerne fik lukket sig inde i et lokale med glasparti. Det lykkedes beboeren at smadre døren og komme ind, hvorefter sosu'en og kollegaerne låste sig inde på et kontor til politiet kom. Sosu'en har fået en psykisk belastningsreaktion.

4: Socialrådgiver ramt af painball

Socialrådgiver blev ramt på knæet af en paintball under et arbejdsrelateret paintballspil, hvilket medførte en knæskade.

5: Lærer udsat for karateangreb

Lærer blev udsat for et karatelignende overgreb af en vred elev fra 7.klasse. Læreren fik som følge af hændelsen et brud på venstre ankel og psykiske gener. De psykiske gener blev afvist som arbejdsskade.

6: Dødstrusler mod lærer

Lærer bliver truet af en ældre elev med diagnosen skizofreni. Eleven skruede et skaft af en kost og svingede det tæt på skadelidte og kollegaernes hoved samtidig med, at han fremsatte dødstrusler. Eleven låste sig selv inde med læreren og kollegaerne i et klasseværelse.

7: Sygeplejerske truet på livet

Sygeplejerske talte i telefon med en bruger, som var meget vred. Brugeren var vred, da han ikke kunne nå at hente sin medicin. Brugeren truede med at stikke sygeplejersken og hendes børn ned. Han nævnte, at han godt vidste, hvor skadelidte boede, og hvor hendes børn gik i skole. Episoden medfører psykiske gener hos sygeplejersken.

8: Sygeplejerske greb patient på 140 kg

Sygeplejerske og en kollega skiftede ble på en patient i sengen. Kollegaen hjalp med at holde patienten liggende på siden, men kollegaen gav pludselig slip, så patienten faldt mod sygeplejersken. Hun greb ud efter patienten med venstre underarm og løftede den 140 kg tunge patient tilbage. Sygeplejersken fik et smæld i venstre skulder ned gennem ryggen.

9: Sygeplejerske truet med slagterkniv

Sygeplejerske blev truet af en dysfungerende borderlinepræget borger. Borgeren truede med at slå sig selv ihjel med en slagterkniv og begyndte derefter at true sygeplejersken med samme kniv. Borgerens mentor, der også var til stede, flygtede, så sygeplejersken var alene tilbage med borgeren. Sygeplejersken fik som følge af hændelsen psykiske gener.

10: Sygeplejerske væltet og slået

Sygeplejerske var akut kaldt ud til en svært psykisk syg kvinde med misbrug. Kvinden ønskede ekstra smertestillende medicin, hvilket ikke kunne udleveres til hende. Kvinden blev truende og voldelig. Hun greb fat i sygeplejerskens jakke og keyhanger ved halsen, så sygeplejersken følte, at hun blev kvalt. Kvinden slog sygeplejersken og tog fat i hendes højre hånd og rev hende ned på gulvet. Kvinden slog sygeplejersken 4-5 gange med knytnæve på højre overarm. Sygeplejersken fik symptomer på angst, hjertebanken, grådlabil, søvnforstyrrelser, koncentrationsbesvær samt blå mærker.

11: Pædagog slået i ryggen og sparket i maven

Pædagog var på arbejde i en skolefritidsordning, hvor der den pågældende dag var fire voksne til 94 elever. Hun havde denne dag til opgave at tage sig af elever med særlige behov og udfordringer. En elev med udadreagerende adfærd råbte af nogle andre elever og var ved at komme i konflikt med dem. Pædagogen ville hindre, at det udviklede sig til en slåskamp mellem eleverne, hvorved hun blev råbt af, slået i ryggen og sparket i maven. Pædagogen fik en psykisk overbelastningsreaktion.

12: Pædagog truet af misbruger

Pædagog, som var ansat på det pædagogiske opholdssted for hjemløse og misbrugere, blev udsat for tilnærmelser fra en bruger med seksuelle undertoner. Da pædagogen afviste brugeren, pustede denne sig op og råbte af hende. To mandlige pædagoger måtte stille sig imellem brugere og pædagogen, da brugeren truede hende med fysisk vold og andre former for hærværk. Pædagogen fik en tilpasningsreaktion.