Skræmmende: Så meget skader luftforurening dit hjerte

Både dit hjerte og dine lunger er under pres, når de udsættes for forureningspartikler. (Foto: Foto: SCANPIX arkiv)

Især i de store byer er risikoen for luftforurening markant, og det er til stor fare for dit helbred. Særligt dit hjerte tager skade, viser forskning.

Af redaktionen, redigering Mette Skøtt, udeoghjemme.dk, Aller Media

Når du udsættes for forurening, er det mest af alt dit hjerte, det går ud over, forklarer fast læge på Ude og Hjemme, Jerk W. Langer:

- Forskning viser, at forurening i luften markant øger risikoen for hjertekar-sygdom.

Sådan træner du bedst med høfeber: Læs hvordan på udeoghjemme.dk

Jerk W. Langer henviser til en undersøgelse, der har været bragt i British Medical Journal, og han påpeger, at faren for hjertekar-sygdomme øges med 15 procent, hvis man udsættes for luftforurening. Og har man i forvejen et svagt hjerte, så kan det forværres på grund af netop forurening.

(artiklen fortsætter under boxen)

Sådan passer du på dig selv
  • Luft ud til gårdsiden i stedet for gadesiden
  • Undgå at løbe eller dyrke andre krævende udendørsaktiviteter på steder med høj luftforurening så som trafikerede veje i myldretiden
  • Tag cyklen frem for bilen. I en bil er du tættere på andre bilers udstødningsgasser, der trænger ind i kabinen gennem ventilationsanlægget
  • Find bykortet frem og udtænk en smartere cykelrute uden om de mest trafikerede veje
  • I områder med mange brændeovne skal du være opmærksom på, at luftforureningen typisk er højest om aftenen. Det kan have betydning for, hvornår du skal lufte ud.
  • Luftforurening findes også indendørs, især fra brændeovne og stearinlys. Så sørg for at brænde træ af ordentlig kvalitet, og luft hyppigt ud
UDVID

Din lunger påvirkes også

Det er ikke bare dit hjerte, som er under pres. Det er dine lunger også, når de udsættes for bittesmå forureningspartikler:

- De trænger ned i lungerne og fremkalder inflammation, som er en slags irritation, så immunforsvaret går amok og skader kroppen indefra, forklarer Jerk W. Langer.

Pas på blodets farlige fedt: Udeoghjemme.dk giver råd til, hvordan du nemt spiser udenom

Men det er altså ikke tilfældet, at du skal undgå at være ude eller droppe cyklen af frygt for forurening, forklarer Jerk W. Langer, for det er kilde til god motion. I stedet kan du overveje, hvor og hvordan du opholder dig udenfor, og han forslår et par ting, du kan tænke over:

Se også: