Skolelærer forsøgt kvalt af elev: Nu sejrer hun i Højesteret

Krimi
Arkivfoto. (Foto: Foto: Peter Clausen / Ritzau Scanpix)

Ansat på opholdssted har ret til erstatning, selv om krav om anmeldelse ikke blev overholdt. Dom fra Højesteret kan få betydning for andre, der har fået afslag på erstatning, vurderer advokat.

En tidligere ansat ved et socialpædagogisk opholdssted i Nordvestjylland har ret til erstatning for vold på jobbet.

Skolelærer forsøgt kvalt af elev: Nu afsiger Højesteret dom

Det har Højesteret tirsdag slået fast.

Dermed er der sat punktum i en langvarig sag, der tog sin begyndelse tilbage i forårets 2014, hvor en skoleleder på et socialpædagogisk opholdssted i Nordjylland blev forsøgt kvalt af en elev.

Episoden foregik i en frokoststue på opholdsstedet, hvor en dreng tog sine hænder om skolelederens hals og begyndte at presse med tommelfingrene på hendes strubehoved, mens han ruskede hendes hoved rundt.

En anden ansat fik reddet skolelederen fri fra den 14-årige drengs greb, og hele sagen førte til, at kvinden fik diagnosen posttraumatisk stress.

Med Højesterets afgørelse er den gamle afgørelse fra by- og landsretten blevet underkendt. 

Her henholdt man sig til en skærpet praksis fra Erstatningsnævnet, der har betydet, at sager om vold skal anmeldes inden for 72 timer. Men denne skærpede praksis var uden lovhjemmel, konkluderer Højesteret.

I Danmarks Lærerforening, der har ført sagen på vegne af den 44-årige kvinde, er formanden, Anders Bondo Christensen, tilfreds med afgørelsen.

- Vi havde et medlem, som var kommet i klemme i forhold til, at hun havde fulgt retningslinjerne på arbejdspladsen. Når hun overholdt dem, betød det, hun ikke kunne få erstatning. Det var klart utilfredsstillende, siger lærerformanden.

Han henviser til, at det pågældende opholdssted havde en politik om, at der som udgangspunkt ikke skulle ske politianmeldelse, fordi det kunne sætte tillidsforholdet til de anbragte over styr.

- Nu har vi så en principiel afgørelse, der slår fast, at hun har ret til erstatning, og at Erstatningsnævnet ikke bare kunne skærpe reglerne af egen drift, siger Anders Bondo Christensen.

Lærerforeningens advokat, Søren Kjær Jensen, vurderer, at afgørelsen fra Højesteret vil få betydning for andre, der har fået afslag på erstatning, fordi en skade ikke blev politianmeldt inden for tre døgn.

- Der vil være en del sager, som Erstatningsnævnet har afvist med en forkert begrundelse. De sager må nævnet nu skulle kigge på igen og finde ud af, om det pågældende voldsoffer måske skal have anerkendt retten til erstatning, siger han.

Og det er netop, hvad Erstatningsnævnet har tænkt sig at gøre, lyder det fra nævnets formand, landsdommer John Lundum.

- Dommen fra Højesteret giver en afklaring, som vi hilser velkommen. Vi vil nu gennemgå en række afgørelser truffet efter 2014 og se, om nogle af dem skal tages op til fornyet behandling, siger John Lundum, der ikke har overblik over, hvor mange sager, det drejer sig om.

Den 44-årige kvinde, der fik medhold i Højesteret, har fået stillet diagnosen posttraumatisk stress og er ikke længere på arbejdsmarkedet.

/ritzau/