Skørt: Ørkenstater importerer sand for milliarder

De enorme byggeprojekter i De Forenede Arabiske Emirater kræver kolossale mængder sand. Men selv om emiraterne har sand, så langt øjet rækker, må de årligt importere for milliarder af kroner årligt. (Foto: Foto: Figurniy Sergey/Free)

De Forenede Arabiske Emirater importerede sand for 2,95 milliarder kroner i 2014, viser FN-tal.

De har bjerge af sand i De Forenede Arabiske Emirater. Faktisk har de ikke meget andet end sand, og alligevel importerer de olie- og gasrige emirater årligt sand for milliarder af kroner.

Ørkensandet er for fint og uegnet til byggeri. Derfor må sheikerne til udlandet efter sand, når de opfører de kolossale højhuse, der løbende skyder op i de forenede stater.

FN-tal viser, at de syv emirater i 2014 købte sand og grus for 456 millioner dollar, svarende til 2,95 milliarder danske kroner, skriver BBC.

Selv når der er brug for blødt sand, er ørkensandet i Golfen ikke godt nok til Dubais emir.

Han måtte sende bud efter sandkorn fra det nordvestlige England nær Liverpool, da han for nogle år siden skulle istandsætte to væddeløbsbaner til heste.

En blanding af blødt sand fra Lancashire var ifølge avisen The Telegraph den helt rette til de sarte hove på emirens hurtige heste.

Entreprenørselskaber har de seneste årtier bygget en enorm skyline i storbyerne Abu Dhabi og Dubai i emiraterne, som for 50 år siden var præget af øde ørkenlandskaber.

I Dubai står i dag verdens højeste bygning, Burj Khalifa, der er over 800 meter højt.

Sand er flere steder på kloden blevet et eftertragtet råstof. Det gælder blandt andet i Asien, hvor der i lande som Kina og Indien er gang i store byggeprojekter.

Men også i USA har efterspørgslen været eksplosivt stigende de seneste ti år, mens amerikanerne for alvor har fået gang i udvindingen af skifergas.

Skifergas udvindes ved hydraulisk frakturering, der også er kendt som "fracking", og det kræver meget sand.

Ifølge USA's Geologiske Undersøgelser, USGS, anvendte landets gasproducenter 19 gange mere sand i 2013, end de gjorde ti år tidligere.

/ritzau/