Skilsmisseferie? Sådan håndterer i savn

Det er vigtigt at adskille dine behov fra barnets behov, råder eksperter. Så lad barnet ringe hjem, hvis det har lyst - men undlad at ringe barnet op, fordi du selv savner. (Arkivfoto) (Foto: Colourbox/Free)

To eksperter giver her deres råd til, hvordan du både håndterer dit eget savn og barnets savn.

Du har sparet op til vinterferien i et helt år, og så græder barnet hele tiden, fordi det savner mor derhjemme.

Eller du er måske den forælder, som selv savner helt ind i knoglerne, fordi barnet er to uger i Thailand med far.

Savn er et grundvilkår i skilsmissefamilier, oplyser Børns Vilkår. Derfor er det vigtigt, at I tager savnet alvorligt, men samtidig slår koldt vand i blodet.

- Det er noget, børnene skal lære at håndtere. Og de skal også finde ud af, at det er ikke det farligste i hele verden. For de voksne kan godt have en tendens til at diske op med alle mulige løsninger, siger Bente Boserup, der er seniorkonsulent hos Børns Vilkår.

Hun råder derfor til, at du accepterer savnet og taler med barnet om, hvorfor det eksempelvis savner den forælder, som er derhjemme.

- Det kan være svært for den forælder, som har glædet sig til at være på ferie med barnet, hele tiden at skulle høre på, at barnet savner den anden, siger Bente Boserup og fortsætter:

- Men det skal man kunne rumme, og så er det heller ikke værre.

Samme attitude skal du prøve at have, hvis du er den forælder, som ikke holder ferie med barnet.

Du må gerne sende barnet ud af døren med beskeden om, at du kommer til at savne det. Men det skal siges kærligt og med rank ryg - og ikke med en tone af selvmedlidenhed, forklarer Lene Stephensen, der er psykolog og forfatter til bogen "Skilsmissens ABC".

- Det skal ikke være sådan, at barnet får skyldfølelse og har dårlig samvittighed over at være afsted på ferien, siger hun.

Børn er nemlig lynhurtige til at opfatte, hvis du er ked af det, siger begge eksperter. Derfor vil de ofte prøve at trøste eller gyde olie på vandene.

- Og så synes barnet, at det har ansvar for at ringe hjem og høre, om forælderen er glad, siger Lene Stephensen.

Dette kan også komme til udtryk ved, at barnet taler ferien ned, forklarer Bente Boserup. Så selv om barnet egentlig har en skøn ferie, så siger det i telefonen, at det er ked af det og hellere ville være hjemme.

Derfor er det vigtigt at adskille dine behov fra barnets behov, råder eksperterne. Så undlad at ringe barnet op på rejsen.

- Nogle gange kan den forælder, som er derhjemme, have brug for at blive bekræftet i, at den er savnet. Men det kan barnet ikke bruge til så meget. Og det skal ikke blive barnets ansvar, siger Bente Boserup.

Hvis barnet derimod selv savner og vil ringe hjem fra ferien, er det i orden, mener hun. Men det skal ikke være hele tiden, eller fordi nogen er blevet uvenner på turen.

- Hvis barnet har lavet noget sjovt, så kan man sige, det kan ringe til far og fortælle, hvad det har lavet, inden I spiser om fem minutter. Så bliver der en ramme omkring det, råder Bente Boserup.

Lene Stephensen råder også til, at I indlægger lidt alenetid, hvis I er afsted med din nye familie.

For selv om barnet godt kan lide den nye kæreste og børn, så savner barnet ofte alenetiden med forældrene i hverdagen.

- Det er det, børnene altid efterspørger - også selv om de synes, at den nye kæreste er sød, siger psykologen.

/ritzau fokus/

Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/