Skibsinspektør efter færgebrand-afsløring: Nu kommer sandheden frem
Tidligere skibsinspektør Flemming Thue Jensen er glad for at have lettet sit hjerte over for den norske kommission, der gransker myndighedernes undersøgelse af Scandinavian Star-branden for 26 år siden. Foto: Hakon Mosvold Larsen/AP
Norsk kommissionsleder vil ikke afvise, at Thue Jensen kan blive indkaldt til at afgive formel forklaring.

Den pensionerede skibsinspektør Flemming Thue Jensen er glad for at have lettet sit hjerte over for den norske kommission, der gransker omstændighederne omkring branden på færgen Scandinavian Star for 26 år siden.

- Det var et fantastisk møde, siger Flemming Thue Jensen til det norske nyhedsbureau NTB, efter at han mandag middag har mødtes med kommissionens leder, Frank K. Olsen, i Oslo.

- Nu kan sandheden komme frem i lyset, og det tror jeg på, at den vil gøre. Det er det eneste, der optager mig, siger Flemming Thue Jensen.

Han mener at vide, at det var to besætningsmedlemmer om bord på Scandinavian Star, som stak ild på færgen.

Eks-skibsinspektøren har ikke over for offentligheden villet sætte navn på de to personer, han anser for skyldige.

Men det kan han gøre over for kommissionen, siger han.

- I de lukkede samtaler med kommissionen kan jeg være meget mere specifik, og jeg kan sætte navn på mange ting, som jeg ikke kan sige offentligt, siger Thue Jensen.

Den norske kommissionsleder siger til NTB, at han ikke kan afsløre, hvad de to har talt om. Men han vil ikke afvise, at Flemming Thue Jensen vil blive indkaldt til at forklare sig over for den samlede kommission.

- Det er ikke utænkeligt, at Thue Jensen bliver indkaldt til at afgive en formel forklaring for kommissionen, siger Frank K. Olsen.

Han siger, at alle oplysninger, der vedrører Scandinavian Star-branden, har interesse for kommissionens arbejde, og at man endnu er i en tidlig fase af undersøgelsen.

Politiets efterforskningsleder i sagen, Terje Bechmann Dahl, siger til VG, at politiet ikke hidtil har været bekendt med Thue Jensens bud på de skyldige i brandstiftelsen. Norsk politi vil derfor bede danskeren om en forklaring.

Flemming Thue Jensen har dog hidtil afvist at ville afgive forklaring over for norsk politi, som han ikke længere har tillid til.

Skibsbranden i april 1990 kostede 159 mennesker livet. Som undersøger for Søfartsstyrelsen var Flemming Thue Jensen en af de første, der inspicerede den nedbrændte færge.

/ritzau/