"Skammeligt, stressproblem får lov til at eskalere"
Vi skal ikke lære at leve med vilkår, der giver os stress, men ændre arbejdsvilkårene, siger ekspert. Modelfoto: Bente Jæger
Der mangler ikke viden om stress, der mangler vilje til løse problemet, siger ekspert.

Det er ikke viden om stress, der mangler. Men derimod vilje til at gøre noget ved de problemer, vi nu har kendt til i årtier.

Det siger stressekspert Thomas Milsted som en reaktion på, at et ekspertudvalg under Beskæftigelsesministeriet nu skal se på stressproblemer, som en del af en ny indsats for et bedre arbejdsmiljø.

- Det er skammeligt, at det her problem får lov til at eskalere. Nu skal vi så vente to år på, at det her udvalg kommer med nogle anbefalinger, som vi andre har fremført de sidste 20 år. Og ingenting vil der ske, forventer han.

Thomas Milsted mener, at fejlen i vores håndtering af stress grundlæggende ligger i, at vi prøver at få den enkelte stressramte til at leve med de vilkår, der gør dem syge, i stedet for at ændre på de arbejdsvilkår, der åbenlyst er sundhedsskadelige.

- Et eksempel er Københavns Kommune, der er så stolt af de stressklinikker, de har fået oprettet. Men det manglede da bare, for det er kommunen, der maser sine medarbejdere, sige han.  

Arbejdsgivere skal på banen

Vil man gøre afgørende op med stress, skal man derfor ikke nedsætte ekspertudvalg, men sørge for at få arbejdsgiverne med på vognen. Her er Thomas Milsteds erfaring imidlertid, at ledelsesretten står i vejen.

- Lige så snart lederne fornemmer, at der kommer bare den mindste og ellers helt rimelige indskrænkning i deres ledelsesret, så sætter de bremsen i. Men vi bliver nødt til at indskrænke ledelsesretten, hvis lederne ikke formår at skabe arbejdspladser med vilkår, hvor vi kan undgå de psykiske belastninger, som NFA’s tal så tydeligt dokumenterer, mener stresseksperten.  

Bo Netterstrøm, mangeårig overlæge på forskellige arbejdsmedicinske klinikker og nu selvstændig stressekspert, har også siddet i blandt andet en familie- og arbejdslivskommission, hvor han oplevede, at ingen tog kommissionens forslag alvorligt. Derfor har han heller ingen forventning om, at et ekspertudvalg ændrer den negative udvikling, som danskernes psykiske arbejdsmiljø er inde i.

Ligesom Thomas Milsted mener Bo Netterstrøm, at nøglen til et sundt og stressfrit arbejdsmiljø ligger hos arbejdsgiverne.

- For mig at se ligger problemet i, at arbejdsgivere slet ikke prioriterer området. Jeg er for eksempel involveret i StressAlliancen med en række fagforbund, Psykiatrifonden, Hjerteforeningen, pensionskasser og andre. Men arbejdsgiverne vil ikke være med. Og hvis den ene part ikke vil være med, kommer vi ingen vegne på det her område, mener han.

Bo Netterstrøm understreger, at han også samarbejder med firmaer, der gerne vil højne trivslen på deres arbejdspladser. Men det er et fåtal bestående af store virksomheder, der tjener gode penge.

- De mange små og mellemstore virksomheder gør, som de plejer, fastslår han.

Bøn til minister

Bo Netterstrøm håber, at Troels Lund Poulsens borgerlige baggrund sætter ham i stand til at få arbejdsgiverne til at hjælpe med at opfylde ambitionen om et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

- Det kommer an på, hvad DI og DA melder ud til sine medlemmer. Uden dem bliver det ikke til noget, mener han.

Forbundssekretær i FOA Jens Nielsen har heller ingen forventninger til ekspertpanelet, som han frygter bliver en syltekrukke, som der højst kommer lappeløsninger ud af.

- Min bøn til ministeren er, at vi får en genopretningsplan. Vores arbejdsmiljøarbejde har længe haft karakter af brandslukning. Nu er det tid til forebyggelse. Det kan godt være, det koster i første omgang, og at man ikke med det samme får afkast af sin investering. Men vi ved, at det virker, og at det kan betale sig, siger Jens Nielsen.

via Listen To News