Skal du forhandle ferie med chefen? Så se her
Hvis din chef i et nødstilfælde tvinger dig til at ændre dine ferieplaner, har du krav på erstatning, hvis du allerede har købt en rejse. Foto: Jacob Ehrbahn/POLFOTO
Det er højsæson for at planlægge sommerferien. Men hvad kan du kræve af din chef, når du ønsker ferie?

Skal det være middelhavscharter eller den sædvanlige campingplads i år? Og hvornår kan vi komme afsted?

Det er blevet højsæson for danskernes store hvad-skal-vi-lave-i-sommerferien-planlægning. Men det er ikke lige nemt for alle.

En ny undersøgelse fra Epinion viser, at hver fjerde medlem af HK/Privat har svært ved at få feriekabalen til at gå op.

Hos 60 procent af HK-medlemmerne, der har hovedpine over ferieplanlægningen, er det ledelsens ønsker og krav til, hvornår ferien skal holdes, der giver problemet.

Men ferieloven giver dig flere gode kort på hånden, når du skal forhandle med din chef om ferie. Det skal nemlig være en forhandling. Chefen må ikke diktere, hvornår du skal holde ferie.

- Chefen skal inddrage medarbejderen, og det gør man typisk ved at indsamle ferieønsker og prøve at få det til at passe, siger Klara Hoffritz, advokat i HK/Privat.

Der kan dog være undtagelser, hvis du arbejder i industrien.

Ifølge ferieloven har du ret til at holde mindst tre ugers sammenhængende sommerferie mellem 1. maj og 30. september. Resten af dine feriedage har du ret til at holde som mindst fem sammenhængende dage.

Hvis du arbejder i en virksomhed, som holder ferielukket i længere tid, end du har optjent ferie til, kan du blive tvunget til at holde ferie for egen regning, oplyser Søren Balslev, områdechef i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

I det særlige tilfælde kan du dog få dagpenge i ferien, hvis du er medlem af en a-kasse.

Hvis du har børn i skolealderen, skal din chef strække sig langt for at give dig tre ugers sammenhængende ferie i skolernes sommerferie. Derfor må ansatte uden børn finde sig i, at de kan blive tvunget til helt eller delvist at holde ferie uden for skolernes sommerferie.

- Men det betyder ikke, at forældre har førsteret til at bestemme, hvornår i skolernes sommerferie, de vil holde ferie. Den del er en forhandling ligesom for alle andre, siger Klara Hoffritz.

Når du har aftalt med din chef, hvornår du holder ferie, skal der et nødstilfælde til, før chefen kan tillade sig at ændre det.

- Der skal være tale om en force majeure-lignende situation. Det skal have været uforudsigeligt for arbejdsgiveren, at situationen kunne opstå, og det skal være nødvendigt, at det er den lønmodtager, der får ferien ændret, som skal udføre arbejdet, siger Søren Balslev.

Hvis din chef kræver, at du ændrer dine ferieplaner, er din chef forpligtet til at give dig erstatning for flybilletter og rejser, som du allerede har købt og ikke kan få refunderet.

For at undgå en konflikt med chefen, anbefaler Klara Hoffritz generelt, at du lægger billet ind på ferie, så snart du kan.

- Gå til din chef så tidligt som muligt og få snakket om det, siger hun.

Fakta: Hvis du bliver syg i din ferie:

- Hvis du bliver syg, når ferien begynder, har du ikke pligt til at begynde ferien.

- Hvis du har optjent 25 feriedage og bliver syg under ferien, har du ret til erstatningsferie efter fem sygedage.

- Erstatningsferie kræver en lægeerklæring, som du selv skal betale.

Kilde: Ferieloven

/ritzau/FOKUS