Sinema bliver første demokratiske senator i Arizona siden 1994

Efter lang omtælling blev Kyrsten Sinema mandag udnævnt som senator og reducerer dermed mindretal i Senatet.

Demokraten Kyrsten Sinema blev mandag amerikansk tid erklæret som vinder af senatsvalget i Arizona efter en næsten ugelang omtælling i kølvandet af midtvejsvalget i sidste uge.

Med valgsejren over republikanske Martha McSally bliver Sinema den første demokratiske senator i Arizona siden 1994. Hun erstatter Jeff Flake, der ikke stillede op til genvalg i Senatet.

Martha McSally har allerede ringet til Sinema og lykønsket hende med sejren.

- Jeg har lige ringet til hende og lykønsket hende med at blive den første kvindelige senator i Arizona efter en hård kamp, siger McSally i en video på hendes Twitter-konto.

Sinemas sejr cementerer samtidig Arizonas status som svingstat efter mange år med republikansk dominans.

Den tidligere fredsaktivist nævner i sine første kommentarer efter sejren også en republikaner som et forbillede - nemlig den tidligere præsidentkandidat John McCain, der døde i august.

Hun siger, at hun vil gøre som den tidligere Arizona-senator og "sætte landet før partiet", skriver AP.

Selv om Sinema tog pladsen i Senatet, ændrer det ikke ved, at Republikanerne sidder på flertallet i kammeret.

Således vil Republikanerne få mindst 51 sæder i Senatet, mens mindst 47 går til Demokraterne. Der ventes stadig på et endeligt resultat i både Florida og Mississippi.

Demokraterne genvandt flertallet i Repræsentanternes Hus ved sidste uges midtvejsvalg. Længe så det dog ud til, at partiet måtte lide et stort nederlag i Senatet og miste op mod fire pladser.

Med sejren i det ene kammer og nu blot et mindre nederlag i Senatet markerer tirsdagens midtvejsvalg det bedste resultat for Demokraterne siden Watergate-skandalen i begyndelsen af 1970'erne, skriver AP.

USA's præsident, Donald Trump, var ikke desto mindre hurtig til at beskrive midtvejsvalget som en "enorm succes" for Republikanerne.

Han opfordrede mandag valgmyndighederne i Florida til at indstille omtællingen og erklære den republikanske kandidat som vinder.

På Twitter skriver han blandt andet, at mange af de stemmesedler, der er blevet talt med i omtællingen, er falske. Præsidenten fremlægger intet bevis for påstanden.

/ritzau/