Sikkerhedshul: Derfor skal du opdatere dit styresystem

hacking (Foto: Colourbox/arkiv/Free)

Det kan virke både kedeligt og tidskrævende at opdatere computerens styresystem. Men du lader døren stå åben for it-kriminelle, hvis du ikke gør.

Du kender det måske: Computeren dukker op med en besked om, at der er vigtige systemopdateringer. Men alt for mange af os trykker "udsæt" igen og igen - og får måske aldrig kigget på det.

Men faktisk er et uopdateret styresystem det samme som at lade døren stå åben for it-kriminelle.

For jo flere gange du udskyder opdateringerne, jo flere sikkerhedshuller vil efterhånden stå åbne på din computer.

- Så man ender med en computer, som er totalt usikret, siger John G. Pedersen, der er chefredaktør på tech-sitet meremobil.dk.

Han fortæller, at der især står mange Windows-computere ude i de danske hjem, som i årevis ikke har fået installeret de nødvendige opdateringer.

Den vurdering bakkes op af Forbrugerrådet Tænk, som oplyser, at det særligt drejer sig om Windows XP og Windows Vista-computere.

De styresystemer bliver nemlig ikke opdateret fra producenten længere, fortæller Mikkel William Nielsen, der er projektleder ved Test og Analyse i Forbrugerrådet Tænk.

- Det vil sige, at de er meget sårbare over for, hvis der skulle komme et eller andet angreb - fordi de sikkerhedshuller bliver ikke lukket. Og hvis hullet først er blevet opdaget, er der flere, som kan udnytte det, siger han.

Den slags sikkerhedshuller bliver nemlig løbende opdaget af både producenter og hackere. Og derfor kommer producenterne med opdateringer, som kan lukke det hul, før en it-kriminel får foden i døren.

Ellers kan de it-kriminelle nemlig bruge sådan et hul til at skaffe sig adgang til din computer.

Her kan de via såkaldt phishing aflure dine dankort- eller netbank-oplysninger. De kan også installere ransomware, som låser din computer, og afpresse dig penge for at låse den op.

Derfor er det afgørende, at du holder computeren opdateret, understreger John G. Pedersen.

For jo flere opdateringer du henter, jo flere smuthuller lukker du for tyven.

- Du låser jo også døren, når du går ud af dit hus eller din lejlighed. Og det gør du jo, selv om risikoen for indbrud er relativt lille – trods alt. Det samme kan man tænke i forhold til sin computer, siger John G. Pedersen.

Ifølge it-sikkerhedsfirmaet F-Secure er en opdateret computer faktisk én af de fem vigtigste ting i forhold til at undgå ransomware.

Hvis du derimod konstant trykker "udsæt", når computeren popper op med en opdatering, er det ligesom at ignorere en advarselslampe i bilens instrumentbræt, forklarer John G. Pedersen.

- Du kan sagtens køre videre, uden at der sker det helt store i første omgang. Men problemerne bliver bare værre, siger han.

Det gælder ikke bare computerens styresystem, men også dine programmer. Så hvis Word eller Adobe Reader kommer med en opdatering, så husk også at få installeret dem, opfordrer John G. Pedersen.

Hvis du derimod sidder med en computer, hvor styresystemet er så gammelt, at det ikke længere kan opdateres, bør du overveje at købe et helt nyt styresystem, mener Mikkel William Nielsen.

- For du sidder med noget udstyr, som ikke længere er sikkert, siger han.

Eksempelvis har Windows XP ikke modtaget sikkerhedsopdateringer siden 2014, mens Windows Vista ikke er opdateret siden 2017, oplyser Forbrugerrådet Tænk.

Fakta: Opdatering af programmer og styresystem

- Opdateringerne handler ikke bare om sikkerhed, men også om drift, stabilitet og rettelse af irriterende fejl.

- Sæt eventuelt computeren til automatisk at opdatere, eksempelvis om natten, hvor du alligevel ikke skal bruge den.

- Jo længere tid du udskyder opdateringerne, jo længere tid giver du it-kriminelle frit slag.

- Hvis du vil højne din sikkerhed yderligere, kan du installere et certificeret sikkerhedsprogram - det man tidligere kaldte et antivirusprogram - som i dag beskytter mod mere end virus.

Kilder: John G. Pedersen, Mikkel William Nielsen, Forbrugerrådet Tænk, F-Secure.

/ritzau fokus/

Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/