Signe er ensom til nytår: "Det ville være dejligt, hvis jeg havde nogle venner"
Når man er ensom, ligesom Signe Olsen, er nytårsaften ikke nødvendigvis en af årets højdepunkter.  Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk
Nytår er for mange unge lig med årets fest sammen med jævnaldrene. Sådan er det ikke for 20-årige Signe Olsen.

I aften samles de fleste om dronningens nytårstale og en festmiddag for at skyde det nye år ind med fjollede hatte, bordbomber og champagne.

Og for manges vedkommende sker det i gode venners lag. Men det er ikke alle, der har venner. For dem kan nytårsaften være en påmindelse om deres ensomhed.

En af dem, der står i den situation, er 20-årige Signe Olsen fra Næstved. Selvom hun i juni gik ud af gymnasiet, har hun nemlig ingen venner, fortæller hun. Ligesom hun plejer, skal hun derfor igen i år holde nytårsaften med sine forældre og deres naboer.

- Vi har altid en hyggelig aften, men det ville være dejligt, hvis jeg havde nogle venner og var sammen med dem. Hvis jeg tænker på, hvor de andre på min alder er henne, og hvad de laver, kan det godt være svært. For så tænker jeg, at de nok er sammen med deres venner og hygger sig, siger hun til Avisen.dk.

En udbredt problem

Det er ikke kun i aften, at Signe Olsen føler sig ensom. Det gør hun hele året rundt, fortæller hun. Og hun er ikke den eneste.

Omkring 210.000 danskere føler sig ensomme, og de fleste er unge mellem 16 og 29 år, viste en befolkningsundersøgelse fra CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i 2015.

Blandt de unge er det 6,4 procent, som føler sig ensomme, hvilket svarer til 64.000 mennesker.

Nytårsaften spiser Signe Olsens lillebror også med sammen med familien og naboerne, men efter middagen tager han videre for at feste med sine kammerater. Den mulighed har hun ikke. Og det er hårdt ikke at have valget, fortæller hun.

Alene til fest

Hun har dog ikke lyst til at fejre nytår med nogle på sin egen alder for enhver pris.

- Jeg gider heller ikke være hos nogle, hvor jeg ikke føler, jeg passer ind, siger hun.

Hun har tidligere prøvet at tage med til en gymnasiefest.

- Der sad jeg alene det meste af aftenen, så de næste gange tog jeg ikke med, fordi jeg var bange for at sidde alene igen, siger hun.

Trist hver dag

Signe Olsen er aldrig blevet drillet og har heller ikke haft faglige problemer. Hun mener selv, at hendes ensomhed skyldes generthed.

Allerede i folkeskolen var hun stille og følte sig af og til alene. Men det trappede op i gymnasiet, hvor hun isolerede sig mere og mere, forklarer hun.

Værst var gruppearbejde, hvor hun følte, hun trængte sig på hos de andre i klassen, husker hun.

- I 2.g. kammede det over, for der kom jeg ked af det hjem fra skole hver dag, siger hun.

Det fik hendes mor til at kontakte en elevcoach, der fik hende i forbindelse med Ventilen, der er en landsdækkende ungdomsforening med tilbud til ensomme unge.

Mærkedage kan være værst

Nyere forskning i skoler og gymnasier viser, at fem til ti procent af alle unge næsten hele tiden føler sig ensomme. Det svarer til, at der sidder én til to i hver klasse og føler sig alene, oplyser organisationen Ventilen.

Ifølge  psykolog Ida Koch, der i 35 år har arbejdet med behandling og rådgivning af unge, er det ikke ualmindeligt, at ensomhed bliver særlig nærværende ved mærkedage.

Og netop nytårsaften kan være sårbart for en ung, forklarer hun.

- Når man er ung, er nytår festernes aften og ikke en familieaften. Derfor forstår man godt, hvorfor de unge, der fejrer aftenen med deres familier, ikke skilter med det. For de almindelige unge går ud og fester og danser til den lyse morgen, siger hun.

Øver sig i at åbne op

I dag kommer Signe Olsen hver mandag i et slags klubhus, hvor der også dukker andre ensomme unge og frivillige op. Selvom hun ikke ses med de andre udenfor mødestedet, har det hjulpet hende at kunne snakke med andre, der gennemgår det samme, forklarer hun.

I ugen op til nytår har de blandt andet lavet en øvelse, hvor de skulle snakke om nytårsaften.

- Selvom det er sårbart, for man vil jo helst ikke snakke for meget om det, var det rart at høre, at der også er andre, der skal fejre nytår med deres forældre, fortæller hun.

Til øvelsen skrev de ensomme unge også deres nytårsforsætter ned på sedler. Signe Olsens fortsæt er at blive mere udadvendt.

Det skal hun blandt andet øve sig i på den højskole, hvor hun starter på søndag.

Hun håber, at hun der får nogle venner, som hun kan fejre nytår sammen med til næste år, fortæller hun.