SF'ere: Vi skal arbejde 12 timer mindre om ugen

Vi trænger til et bredere opgør med hele den tanke om, at det vigtigste og mest lykkebringende i tilværelsen er et fuldtidsarbejde. Det mener SF-politikerne Peter Westermann og Lisbeth Bech Poulsen, som har skrevet ny debatbog. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Den ugentlige arbejdstid skal sættes ned fra 37 til 25 timer. Det foreslår SF-politikerne Lisbeth Bech Poulsen og Peter Westermann i ny bog.

Robotter og kunstig intelligens gør, at vi slet ikke behøver at arbejde så meget i fremtiden. Derfor skal den ugentlige arbejdstid med tiden sættes ned fra 37 til 25 timer. 

Det foreslår SF'erne Lisbeth Bech Poulsen og Peter Westermann i en debatbog, som udkommer på mandag. De påpeger, at robotter, selvkørende biler, digitalisering og automatisering vil ændre alt for lastbilchaufføren, HK’eren, industriarbejderen og alle andre i job. 

Interview i A4: Der er brug for et oprør for fremtiden

- Lige nu har vi en mulighed for at genoptage en diskussion, der er gået næsten død de senere år, nemlig om arbejdstidens længde. Det er noget, som fagbevægelsen har talt om altid, men er nu endt et sted, hvor vi arbejder nogenlunde det antal timer, vi altid har gjort, og synes, at alt andet er en utopi. Men det er det jo ikke, siger Lisbeth Bech Poulsen.

De SF'ere mener, at den fjerde industrielle revolution betyder, at der vil blive behov for langt mindre menneskeligt arbejde i de funktioner, som vi kender i dag.

Alt det, vi sled og slæbte for at lave førhen, har vi maskiner til at lave nu.
Peter Westermann, SF-politiker og forfatter

- Hvorfor skal vi ikke acceptere det og tage det som en fordel. Alt det, vi sled og slæbte for at lave førhen, har vi maskiner til at lave nu, og så kan vi gå lidt ned i arbejdstid. Det er jo ikke nogen naturlov, at arbejdstiden skal være 37 timer, fastslår Peter Westermann.

Budskabet om at sætte arbejdstiden ned kommer samtidig med, at danske virksomhederne må sige nej til ordrer, fordi de mangler arbejdskraft. Og manglen på industriteknikere, elektrikere, smede og andre faglærte er en af de største politiske udfordringer at få løst i efteråret.

Derfor har forfatterne heller ingen illusioner om, at Dansk Industri, Dansk Erhverv og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil klappe i hænderne over forslaget.

Amazon spøger 

- Lige nu er der mangel på arbejdskraft. Men bogen er heller ikke en bog med et to års sigte men skal ses som et scenarie om 15 år. Vi er midt i en industriel revolution, hvor den logiske konsekvens -  af at robotter og algoritmer bliver billigere - er, at arbejdsgiverne vil udskifte den dyre lønmodtager, siger de og henviser til den globale mastodont Amazon.

- Her er den klokkeklare strategi, at Amazon får fuldautomatiserede haller, førerløse lastbiler og næsten ingen mennesker til stede, siger Peter Westermann.

Den traditionelle lønmodtager og det traditionelle lønarbejde udfordres, og så handler det ifølge de to SF'ere om at spørge sig selv, hvordan vi så kan arbejde og sikre, at lønmodtagerne får medindflydelse på fremtidens arbejde.

- Vi trænger til et bredere opgør med hele den tanke om, at det vigtigste og mest lykkebringende i tilværelsen er et fuldtidsarbejde. Det er faktuelt forkert, for der er masser af mennesker, der bliver slidt ned af det krævende tempo, der er nu på arbejdsmarkedet, fastslår Peter Westermann.

- Hvis nu vi får en gennemsnitlig arbejdsuge på 25 timer inden for 15 år, kan vi håbe på, at det åbner nogle muligheder og giver dem, der har for travlt på deres arbejde, en chance for at få enderne til at mødes, pointerer han.  

Forfatterne påpeger, at Tysklands største fagforbund IG Metal har fået en ordning, hvor metalarbejdere i bil-branchen har mulighed for at gå på 28 timers arbejdsuge for at få familielivet til at hænge sammen.

SF gik for ganske få år siden ind for, at danske lønmodtagere skulle arbejde 12 minutter længere om dagen. Nu går I ind for at sætte arbejdstiden ned med 12 timer ugentlig til en 25 timers arbejdsuge. Hvordan hænger det sammen?

- Dengang var der en meget kortsigtet ambition om lige efter en finanskrise med et opsving i horisonten at kunne få mere arbejdstid og høste en gevinst. Men i det store perspektiv er det ikke det, som vi synes, at venstrefløjen skulle bruge sine kræfter på, tværtimod. Og det er paradoksalt, at vi gik til valg på det i 2011, siger Lisbeth Bech Poulsen og understreger, at det ikke er som partisoldater, at de har skrevet bogen.

Oprør for fremtiden. Manifest for frihed og fællesskab - midt i en Tech-tid

Lisbeth Bech Poulsen og Peter Westermann.

236 sider.

250 kr. 

Forlag: Gyldendal.

Udkommer mandag 27. august.