Administration 

SF'er om venstrefløjens krise: Vi har mistet rigtig meget

Mette Frederiksen og Mogens Lykketoft trøster hinanden efter et katastrofalt valgresultat i 2005. Siden er det ikke lykkedes venstrefløjen at rejse sig og genformulere en fælles fortælling, mener flere kilder: - Den samlede danske venstrefløj formåede ikke at svare ordentligt på finanskrisen. På den måde er vi jo tvunget i knæ, siger SFs socialordfører Trine Pertou Mach. (Foto: Kristian Juul Pedersen, Scanpix/arkiv)

Ti år efter et katastrofalt valgresultat er det stadig ikke lykkedes venstrefløjen at formulere et fælles projekt. - Den samlede danske venstrefløj formåede ikke at svare ordentligt på finanskrisen. På den måde er vi jo tvunget i knæ, siger SF's socialordfører.

Enhver, der havde en politisk bevidsthed for 10 år siden, husker scenariet:
En tydeligt bevæget Mogens Lykketoft står foran mikrofonrækken i et stopfyldt Copenhagen Jazzhouse. Uden det karakteristiske fipskæg, som røg af umiddelbart inden valgkampens værste hede, men stadig med det velkendte røde banner påtrykt et stort, hvidt ’A’ lige bag sig. Salen syder, Mette Frederiksen græder, og 
det hele afsluttes med fælles afsyngning af ’Når jeg ser et rødt flag smælde’.

Det er valgaftenen tirsdag den 8. februar 2005, og S-lederen har netop meddelt sin afgang i et brag af en tale, der trods det værste valgresultat i 32 år gentagne gange har fået forsamlingen til at bryde ud i jubelråb og klapsalver.

’Det her er et lavpunkt, men det er også et vendepunkt’, sagde den afgående S-leder, der lovede fortsat at gøre alt for, at partiet ’snart igen kan komme i førersædet for det danske samfund’ og indtil da ville fortsætte kampen ’til den lykkelige ende, hvor masken er revet af, og forskellen mellem dem og os står lysende klar ude i hver eneste dagligstue i kongeriget’.

Svært at se forskel på dem og os

10 år senere sidder Socialdemokraterne ganske rigtigt i førersædet. Men hvad vælgertilslutning angår, har der endnu ikke været tale om et vendepunkt – og forskellen på ’dem’ og ’os’, altså venstrefløj og højrefløj, står ifølge en række centrale aktører på venstrefløjen stadig ikke klart for den danske befolkning.

Mogens Lykketoft, der genopstiller til Folketinget, men i det kommende år skal fungere som formand for FNs generalforsamling, forklarer, at den socialdemokratisk ledede regering særligt de seneste fire år har været nødt til at have blikket stift rettet mod erhvervsliv, vækst og jobskabelse.

Det er områder, som traditionelt har haft ry for at være blå, og det har betydet, at klassiske venstrefløjssager som velfærd og miljø har fået mindre plads på den politiske scene.

- Da jeg holdt talen, kunne ingen vide, at der lå en international dyb, økonomisk krise forude, forårsaget af spekulation i finansverdenen. I Danmark blev den forstærket af, at vi overtog en økonomi præget af mangel på rettidig omhu, særligt boligboblen gjorde krisen dybere i Danmark, end den behøvede at være. Det har taget tid at rette op, og jeg kan forstå, hvis nogen har haft lidt svært ved at se forskel på dem og os, siger Mogens Lykketoft til Ugebrevet A4.

Dansk politiks svar på Steffen Brandt

Hans forklaring deles af en række socialdemokrater, som A4 har talt med: Den globale krise har tvunget S og SF til at rette fokus mod områder, som i højere grad taler direkte til de blå vælgere end til venstrefløjens egne.

Blandt andet derfor har det de seneste år været svært at få øje på den samlede fortælling om venstrefløjen i dansk politik. ’Løftebrud’ er et af de ord, som er blevet knyttet til S og SF og har fået mange vælgere til højlydt at lufte tvivlen om, hvorfor de overhovedet skulle stemme på et af regeringspartierne.

Og internt i Enhedslisten, der som det eneste venstrefløjsparti ikke gik ind i regeringen, har medlemmerne været frustrerede over at føle sig tvunget til at støtte en politik, som gang på gang er gået imod Enhedslistens mærkesager.

Senest førte det til, at den lille gruppering Internationale Socialister brød ud fra Enhedslisten og direkte opfordrede til ikke at støtte partiet. Lykketoft var ikke den eneste veteran, som sagde farvel som partiformand i februar 2005. Dagen efter Lykketofts bevægede afskedstale meddelte Holger K. Nielsen, at han ville træde tilbage som partiformand for SF.

Han blev erstattet af Villy Søvndal, som i en periode var så populær, at han blev betegnet som dansk politiks svar på TV2-forsanger Steffen Brandt. Men da SF efter en kraftig tilbagegang ved valget i 2011 gik i regering med S og R, styrtdykkede populariteten, og Villy Søvndal trak sig tilbage.Siden da har partiet været gennem noget af en rutsjetur, to formænd og et større udbrud af centrale profiler, da partiet i januar 2014 trådte ud af regeringen. Blandt andet skiftede Astrid Krag til S og Ida Auken til de radikale.

Det bliver et langt sejt træk

Et år efter er partiet ved at samle sig selv, og der er generel tilfredshed med formand Pia Olsen Dyhr og partiets tilbagevenden til en mere klassisk venstrefløjslinje - det, som sundhedsordfører Özlem Cekic kalder partiets dna.

Alligevel er der i SF en bekymring for den samlede venstrefløjs fremtid.

- Efter Lykketoft har Socialdemokraterne helt klart rykket sig til højre på blandt andet værdipolitikken, retspolitikken og omfordelingspolitikken, og det har været en udfordring for hele venstrefløjen, siger Özlem Cekic til Ugebrevet A4.

- Der mangler en grundlæggende fortælling om solidaritet, fællesskab, frihed og retfærdighed. Det ledende mantra fra venstrefløjens største parti er, at man vil have konkurrencestat og balance i de offentlige finanser i 2020 – det taler ikke til hjertet,fortsætter hun og kalder de seneste 10 år for ’lidt visionsfattige’.

- Vi har undladt at fortælle, hvad det er, vi vil, hvilket samfund, vi gerne vil skabe, hvad vores drømme og visioner er. Det nytter ikke kun at arbejde fra sag til sag, dag til dag og år til år. Det samfund, vi har i dag, er ikke kommet af lappeløsninger, men af politikere, der har haft mod til at tænke stort, påpeger hun over for Ugebrevet A4.

Hun bakkes op af en anden markant SF’er, socialordfører Trine Pertou Mach:

- Den samlede danske venstrefløj formåede ikke at svare ordentligt på finanskrisen. På den måde er vi jo tvunget i knæ. Vi har mistet rigtig meget. Det gjorde vi allerede i de mørke 00’ere, og det bliver et langt, sejt træk at vinde det tilbage. Mange mennesker har mistet troen på venstrefløjsprojektet – ja, mange af de unge kender det slet ikke. Vi skal til at genfortælle, at en stærk velfærdsstat, solidaritet og øget lighed er den rigtige vej for vores samfund. Hele den fællesskabsfortælling sakker vi bagud med, og det er en kæmpe udfordring, siger hun til Ugebrevet A4.

en mand kigger på fotografen
Kendte

Dennis Knudsen

stjal fra superstjerne

fire stykker sushi
Nyheder

Sushikæde lukker

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

en religiøs mand
Nyheder

Sygdomsramt:

Paven prædiker
til påskemesse

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet

Et Novo Nordisk sted set udefra.
Nyheder

Novo opkøber tysk

medicinalvirksomhed

Mette Frederiksen ser sammenbidt ud.
Nyheder

Vælgerflugt:

Dårligste i 120 år

Andreas Hansen tager handsker på
Sport

Kasper Schmeichel

forlader landsholdet

En mobiltelefon i Lotto App
Nyheder

Lotto-vinder fyrer den af:

Det giver frihed

Luftfoto af Vestkysten.
Krimi

Ravsamler finder

lig på stranden

Portræt af Martin Thorborg
Kendte

Martin Thorborg:

Klar til krig

Et tog på en perron
Nyheder

25 togafgange

aflyst

En ambulance
Nyheder

92-årig skulle selv

betale for ambulance

Folk på en plæne i solskin
Nyheder

Påske-vejret:

Op mod 20 grader

En sms på en smartphone
Nyheder

To medarbejdere har

forladt efterskole efter

mistanke om grooming

Sport

Holger Rune ydmyget

Rød bygning
Nyheder

Efterskolelærer politianmeldt