SF og DF: Udlændinge skal lægge 20.000 kr. for at arbejde i Danmark

Udenlandske metrobyggere i København. Arkivfoto. (Foto: Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix)

Udenlandske firmaer skal betale 20.000 kroner for at arbejde midlertidigt i Danmark, mener SF og Dansk Folkeparti i et nyt fælles forslag.

Når udenlandske firmaer fremover vil til Danmark og udføre midlertidigt arbejde, skal de først lægge et depositum på 20.000 kroner og betale et mindre administrationsgebyr.

Sådan lyder et nyt forslag fra SF og Dansk Folkeparti. Det skriver Fagbladet 3F.

De to partier vil med forslaget skærpe optagelseskriterierne i det såkaldte RUT-register (Registeret for Udenlandske Tjenesteydere) og komme snyderi til livs.

- Det er meget enkelt, og der er ikke nogen, der mister noget, hvis bare man overholder reglerne. Vi ser alt for ofte, at udenlandske firmaer, der har fået bøder, rejser hjem, og så er de penge næsten umulige at kradse ind. Med et depositum er vi sikre på, at der i hvert fald er 20.000 kroner til at betale bøder af, og det er en sikkerhed for den danske stat, siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted til Fagbladet 3F.

Når et udenlandsk firma udfører midlertidige opgaver i Danmark, kan myndighederne ved hjælpe af RUT-registret holde øje med, hvor de arbejder, og hvad de laver.

Det er lovpligtigt for udenlandske firmaer at tilmelde sig registret, og hvis de ikke gør det, kan Arbejdstilsynet rykke ud med en bøde på 10.000 kroner.

Der er dog stadig mange firmaer, der enten ikke tilmelder sig eller stikker af fra bøden, hvis de bliver opdaget i at snyde med RUT-registreringen.

Karsten Hønge fra SF lægger derfor vægt på, at et krav om depositum også skal fungere som en påmindelse over for de udenlandske virksomheder om at overholde reglerne.

- Der er for meget tag-selv-bord over det i dag for de udenlandske firmaer. Det danske samfund servicerer firmaer, der kommer hertil for at tjene penge, og vi er for tit til grin, når de efterlader en regning. Det er kun rimeligt, at de lægger et depositum og selv betaler nogle af de omkostninger, som staten og Arbejdstilsynet har ved at administrere RUT-registret, siger Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF.

Ifølge de nyeste tal fra Arbejdstilsynet blev der sidste år langet 277 bøder ud til udenlandske firmaer, der ikke havde orden i deres RUT-registrering. Heraf blev de 144 betalt, mens 95 sager blev videregivet til politiet. Resten af sagerne blev henlagt eller ligger på anden vis uafklaret hen.

Ud over et depositum, der kan bruges til at betale eventuelle bøder, foreslår beskæftigelsesordførerne fra DF og SF også, at de udenlandske firmaer selv skal betale et gebyr til at dække for de omkostninger, staten har ved at administrere RUT-systemet. De er dog ikke klar til at sætte et præcist beløb på.

Hos Socialdemokratiet er Lennart Damsbo-Andersen positiv stemt over for kravet om et depositum fra udenlandske tjenesteydere.

- Det lyder tillokkende med et depositum eller en bankgaranti - så er vi sikre på at kunne få pengene i stedet for at skulle til Polen eller Portugal, hvor de danske krav måske slet ikke anerkendes, siger Lennart Damsbo-Andersen, der er medlem af beskæftigelsesudvalget og formand for transport-, bygnings- og boligudvalget.

Han mener dog ikke, at RUT-registret er det rigtige sted at sætte ind:

- De firmaer, der selv registrer sig i RUT-registret, er sådan set de gode firmaer. De firmaer kender vi, og Arbejdstilsynet kan få fat i dem. Det virkelige problem er de firmaer, der kommer hertil og prøver at køre under myndighedernes radar eller opretter et dansk firma til at lave lyssky arbejde. Så hvis vi kun stiller krav om depositum til virksomhederne i RUT-registret, så rammer vi ved siden af.

Også næstformand i 3F Byggegruppen Palle Bisgaard mener, at forslaget ikke rammer helt rent.

- Det lyder som en god idé med et depositum, så udenlandske firmaer ikke kan løbe fra regningen, hvis de ikke har overholdt reglerne. Men med et fast gebyr på 20.000 kroner vil de store udenlandske firmaer blive favoriseret. 20.000 kroner kan være mange penge for et mindre firma, der kommer til Danmark for at lave en opgave for 50.000 kroner, mens det er et greb i lommen for de større virksomheder, siger Palle Bisgaard.