SF i frontalangreb på Thorning: "Desperat kvinde"
SF går til frontalangreb på tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes ledelsesstil under S-R-SF-regeringen. Foto: Alkis Konstanidis/Scanpix
SF går til frontalangreb på tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes ledelsesstil under S-R-SF-regeringen.

SF går til frontalangreb på tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes ledelsesstil under S-R-SF-regeringen. Partiet annoncerer samtidig et nyt princip for, under hvilke omstændigheder partiet igen vil gå i regering med Socialdemokratiet, skriver Politiken Søndag.

Det er faldet partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) for brystet, at Thorning-Schmidt i søndags i DR's serie om de fem nulevende statsministre placerede en stor del af skylden for S-R-SF-regeringens besværlige liv hos SF og partiets bitre opgør fra 2011 til 2014.

Pia Olsen Dyhr udtaler til Politiken Søndag, at Helle Thorning-Schmidt "virker som en desperat kvinde, der slås for sit eftermæle", og tilføjer, at at den tidligere regeringschef "har brug for at give nogen skylden" for egne vanskeligheder i Statsministeriet.

"Det er så blevet SF. Men selvfølgelig lægger SF sig ikke fladt ned. En statsminister skal vel kunne håndtere flere partier i en regering. Det er interessant, at Poul Schlüter (K) i samme interview lægger vægt på generøsitet og samarbejde i en regering. Og at Helle Thorning-Schmidt lægger vægt på, hvor svært det var at tromle ens samarbejdspartnere", siger Pia Olsen Dyhr til Politiken Søndag.

Fremadrettet annoncerer hun et nyt princip for, hvilke omstændigheder der skal være opfyldt, for at SF i tilfælde af en rød valgsejr vil gå i regering igen. Princippet er inspireret af SF's norske søsterparti, Sosialistisk Venstre (SV), som under store vanskeligheder sad i et rød-grønt regeringssamarbejde med de norske socialdemokrater i Arbeiderpartiet fra 2005 til 2013.

Ifølge Pia Olsen Dyhr begik SF før og under regeringsforhandlingerne i 2011 en fejl ved i den daværende S-SF-alliance at have alt for mange valgløfter. Hun vil gå til partiet med et ønske om en langt mere fokuseret valgkamp i stil med det, SV har lagt frem i Norge.

"Selv om det er forskellige konstellationer og partier i Norge og Sverige, tror jeg, at vi både i SV og SF har lært, at når man sidder i regering med et meget stort parti, så skal man stille tingene meget klart op på forhånd for at undgå at forsvinde eller gøre det næsten umuligt for sig selv at komme igennem med sine sager", siger Pia Olsen Dyhr til Politiken.