Sexchikane er udbredt: Det handler om, at vi tager ansvar på arbejdspladsen

Joan Prahl mener, at problematikken om sexchikane skal håndteres ude på arbejdspladserne. (Foto: Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix/FOA)

Over halvdelen af FOA's medlemmer ved ikke, om arbejdspladsen har retningslinjer for håndtering af sager om sexchikane. Forbundssekretær i FOA mener, at opgøret med det skal ske på arbejdspladsen.

Ved du, hvad du skal gøre, hvis du føler dig udsat for sexchikane på arbejdspladsen?

Hvis ikke, er du ikke alene. I en undersøgelse udarbejdet af FOA blandt fagforeningens medlemmer viser det sig, at upassende berøringer og krænkende kommentarer er et stort problem for de ansatte. Dertil viser undersøgelsen, at hele 59 procent ikke ved, om arbejdspladsen har, eller kender til arbejdspladsens, retningslinjer for at håndtere sager om sexchikane. Det skriver Fagbladet FOA.

Ifølge forbundssekretær i FOA, Joan Prahl, er det først og fremmest arbejdsgivernes ansvar at sikre, at der er lavet vejledninger på det område. Hvis arbejdsgiverne svigter på det område, er skridtet at løfte problematikken i diverse MED-udvalg (medindflydelses- og medbestemmelsesudvalg red.).

- Det er vigtigt at få det sat på dagsordenen og få løftet problematikken på en konstruktiv måde. Det er ret simpelt at løfte i MED, hvis arbejdspladsen ikke har udarbejdet retningslinjer på området, siger Joan Prahl til Avisen.dk.

MED-udvalgene i FOA er sammensat af medarbejderrepræsentanter på arbejdspladserne og ledelsen.

Problematikken skal håndteres på arbejdspladsen

Joan Prahl gør det klart, at det er ude på arbejdspladserne, at problemet med sexchikane og eventuel mangel på vejledning og tydeliggørelse af samme skal foregå.

- Det er på arbejdspladsen, at man formelt skal tage fat i denne her problematik. Hvis det ikke er synligt på arbejdspladsen, at man tager det her alvorligt, og hvor man går hen (hvis man føler sig udsat for sexuel chikane), så går medarbejderne med det alene. Det kan have de konsekvenser, at de på sigt sygemelder sig og i den forbindelse mister deres arbejde, siger hun.

For Joan Prahl handler det om, at man på arbejdspladsen tager ansvar for håndtering af sexchikane. I nogle situationer kan sexchikanen ikke undgås, men så bliver der taget ansvar og udarbejdet nogle retningslinjer for at kunne håndtere det.

- Det er nemt altid at sige, at det er arbejdsgivernes skyld, men et eller andet sted har vi jo også selv et ansvar for at løfte den i de samarbejdsorganer, som vi har på vores overenskomstområde, siger hun.

Politisk fokusområde

Joan Prahl vil have fokus på det problem, der blev tydeliggjort i FOA’s undersøgelse, da hun er ansvarlig for det område.

- Det er jo noget af det, jeg italesætter, når jeg kommer rundt og taler med vores medlemmer, så vi kan løfte det der, hvor vi kan. Vi har jo rigtig mange fokusområder, så det handler om at sige, at der er anledning til at få det italesat, der skal vi italesætte det. Det er det, jeg gør, siger hun.

FOA’s undersøgelse viser, at en fjerdedel af medlemmerne inden for social- og sundhedssektoren har været udsat for sexchikane inden for det seneste år. I 95 procent af de tilfælde kom chikanen fra borgere eller patienter.