Senere pension og topskattelettelser: Her er Løkkes op- og nedture

I VLAK-regeringen første år har støttepartiet DF flere gange har sat bommen ned for de liberale visioner.
- Vi har ikke leveret én til én på regeringsgrundlaget. Og det vil heller ikke være godt. Politik går jo ud på, at finde balancen mellem realisme og idealisme, siger Løkke til Ritzau tirsdag.
- Vi har ikke leveret én til én på regeringsgrundlaget. Og det vil heller ikke være godt. Politik går jo ud på, at finde balancen mellem realisme og idealisme, siger Løkke til Ritzau tirsdag. Foto: Liselotte Sabro/Scanpix/arkiv

VLAK-regeringen har tirsdag siddet i et år. Få her et overblik over regeringens første år.

* 28. november 2016: Efter et flere måneder langt opgør om topskattelettelser danner Løkke ny regering med LA og K. Regeringsgrundlaget indeholder dog flere uspiselige ting for DF blandt andet lavere topskat, flad skat på boliger og højere pensionsalder.

* 7. januar: Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) siger på De Radikales nytårsstævne, at de vil stoppe regeringens plan om højere pensionsalder.

* 24. januar: Regeringen opgiver at placere politiskolen i Herning. Efter pres fra S og DF ender politiskolen i stedet i Vejle.

* 24. marts: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har samlet flertal for en ny bandepakke med S og DF. En "knytnæve mod organiseret kriminalitet", kalder justitsministeren aftalen.

* 2. maj: Regeringen indgår en bred aftale om boligskatten. Et flertal med S og DF i spidsen presser regeringen til at droppe en flad skat på boliger, der især vil komme ejerne af de dyreste boliger til gavn.

* 21. maj: Regeringen opgiver at hæve pensionsalderen. Det sker dagen før, Thulesen og Mette Frederiksen skal deltage i 3F's pensionsshow i Cirkusbygningen i København. Her skal der quizzes om, hvor høj pensionsalderen mon bliver.

* 30. maj: Regeringen fremlægger en revideret 2025-plan. Selv om pensionsalderen og den flade boligskat er opgivet, fastholder VLAK målet om at øge væksten i Danmark med 80 milliarder kroner og beskæftigelsen med op mod 60.000 personer frem mod 2025.

* 20. juni: DF og regeringen indgår aftale om pensionssystemet. Den bliver set som tegn på, at parterne igen nærmer sig hinanden efter regeringen opgav at hæve pensionsalderen.

* 13. august: Regeringen opgiver endegyldigt at sænke topskatten. Det nytter ikke at kæmpe videre, erkender LA-leder Anders Samuelsen i lyset af, at flertallet med S og DF i spidsen ikke flytte sig.

* 29. august: Regeringen fremlægger udspil til skattereform, der skal sænke skatter og afgifter med 23 milliarder kroner. I kroner og øre får de højst betalte danskere mest ud af udspillet. Regeringens udregninger får kritik for at forsøge at fremstille HK'erens gevinst i for positivt et lys.

* 31. august: Regeringen fremlægger udspil til finanslov. For første gang i mere end et årti forventer regeringen en vækst på 2,0 procent i Danmark. Opsvinget har med statsministerens betegnelse fået "flyvehøjde".

* 11. oktober: Regeringen præsenterer udspil til forsvarsforlig. VLAK vil give forsvaret 12,8 milliarder kroner ekstra over seks år. Køb af kampfly er største investering. En aftale ventes på plads inden jul.

* 12. november: Dansk Folkeparti og De Radikale går med i en aftale om regeringens erhvervspakke. Den fjerner flere afgifter og indfører en såkaldt aktiesparekonto. Kontoen er efter pres fra DF i første omgang kun på 50.000 kroner. Regeringen spillede ud med 500.000 kroner.

* 28. november: Regeringen har ét års jubilæumsdag. Håbet er, at aftaler om finanslov og skattereform kan falde på plads med DF inden for kort tid og dermed cementere regeringens forhold til støttepartiet.

Kilder: Ritzau, regeringen.dk

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.