Selskab udfordrer Ryanair: Billige billetter og dårlige arbejdsforhold
Wizz Air presser eftersigende sine medarbejdere til kanten. Foto: Bernadett Szabo
Det ungarske flyselskab Wizz Air udfordrer Ryan Air og har i dag ni ruter til Danmark. M

Det ungarske lavprisselskab Wizz Air er af fagforeninger blevet kaldt Østeuropas Ryanair. Og flyselskabet med meget billige billetter har allerede ni ruter til Danmark. Og meget dårlige arbejdsforhold for de ansatte, skriver Fagbladet 3F.

Slskabet drives som et skarpt trimmet, rendyrket lavprisselskab med lave billetpriser og skrabet service. Det har givet selskabet masser af vækst i et marked præget af super hård konkurrence. Men det har store omkostninger for kabinepersonalet, der skal tage til takke med yderst ringe vilkår.

- Vi fik hele tiden at vide, at hvert minut kunne vi miste vores job. Vi havde ingen sikkerhed. Ligegyldigt hvor hårdt du arbejdede, havde du stadig stress. Du vidste ikke, om du stadig havde dit job i morgen, siger Alexandra Bostina, der arbejdede som stewardesse i Wizz Air i Rumænien fra 2011 til 2014.

Presser sine ansatte

Wizz Air er i dag blandt de hurtigst voksende flyselskaber i Europa. I Østeuropa er selskabet suverænt størst. På bare 13 år er selskabet gået fra nul til 87 fly. Der er 22,8 millioner rejsende om året. 500 ruter. Af disse er ni til og fra Danmark.

- Wizz Air vokser ekstremt hurtigt i Rumænien og er nu langt det største selskab i landet. Dets lavpris-forretningsmodel har vist sig yderst succesfuld. Dog har en række retssager på det seneste også vist, at Wizz Air presser sine ansatte helt til kanten. Således gør Wizz Air det svært for det nationale selskab Tarom at holde trit, siger Ioana Matei, erhvervsreporter på det rumænske erhvervsmedie Business Magazin til Fagbladet 3F.

I Danmark er Wizz Air og selskabets pres på de ansatte endnu ganske ukendt. Men arbejdsvilkårene minder på flere områder om Ryanair, der for to år siden lagde arm med de danske fagforeninger. Selskabet ligger i kapløb med Wizz Air om at presse udgifterne længst ned - og dermed vinde europamesterskabet i discountfly.

Det er valgfrit om man vil arbejde

Hos Wizz Air mener man, at man har nogle gode arbejdsforohold. Det siger kommunikationschef Gabor Vasarhelyi:

- Det er valgfrit, om man vil arbejde hos Wizz. Vi er overbeviste om, at vores største styrke er vores højt motiverede, højt kvalificerede team af kolleger.

Derudover understreger han at de respekterer al arbejdsretlig lovgivning.

- Sidste år tilkendegav 85 procent at de ansatte, at de "alt i alt er tilfredse med at arbejde i Wizz Air", siger kommunikationschefen.