Se kortet: Så slemme er arbejdsforholdene på landets botilbud

Knytnæveslag og spark er hverdagskost rundt om på landets døgninstitutioner og socialpsykiatriske botilbud.

Medarbejdere bliver truet på livet, nikket skaller og revet i håret af de psykisk sårbare beboere, de er ansat til at passe på.

Det viser Avisen.dk’s gennemgang af en omfattende aktindsigt i Arbejdstilsynets tilsynsbesøg ved landets bosteder.

Men til trods for de barske vilkår, er personalets sikkerhed langt fra altid god nok.

Siden januar 2015 og frem til april i år har Arbejdstilsynet i alt givet 145 afgørelser for vold og traumatiske hændelser til branchegruppen døgninstitutioner og hjemmepleje.

Blandt dem er der 38 af de såkaldte strakspåbud.

Klik på kortet ovenfor og se de mange eksempler fra Arbejdstilsynets kontrolrapporter.

"Ret tit kaldt dum kælling"

Avisen.dk beskriver i dag, hvordan den 43-årige sosu-assistent Kira, der ikke ønsker at stå frem med sit fulde navn, flere gange blevet slået med knytnæveslag og er "ret ofte kaldt en dum kælling".

Det værste, hun har oplevet, var engang, hvor en udadreagerende beboer kastede en porcelænstallerken efter hende. Hun nåede at træde tilbage, så den kun snittede hendes hals.

Stole og tv kaster mod ansatte

Nogle steder er vold blevet så normalt, at ansatte har en god dag, hvis de kun bliver slået to gange, fremgår det af aktindsigten.

Og på døgntilbuddet Johannes Hages Hus i Nivå i Nordsjælland oplever ansatte ugentligt fysisk vold, fremgår det af en tilsynsrapport fra kontrol på stedet sidste december og januar.

Derudoverover sker der "...kast med genstande som glas, stole, radio, TV, sko, creme, lift og parfumeflasker mod medarbejderne."