Se her om du bliver en rig pensionist: Fed eller fattig alderdom?
Hvor sød bliver den tilværelse som pensionist? Klik på kortet i artiklen og find ud af det. Foto: Scanpix/Arkiv
Klik på kortet og se hvor meget folk i din kommune har sparet op til alderdommen.

Hvor meget har du egentlig sparet op til at forsøde livet, når du går på pension? Det er der stor forskel på danskerne imellem. 

Det viser en ny analyse, som forskere har lavet. Her har man set på, hvor meget danskere over 24 år har sparet op i gennemsnit. 

Hvor meget har din nabo på pensions-kontoen?
Klik på kortet og se, hvor meget folk over 24 år i din kommune i gennemsnit har sparet op til alderdommen.
Kilde: KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

Som det fremgår af kortet, er der markant forskel på, hvor meget der står på pensions-opsparingen i forskellige dele af lande. Danskerne over 24 år har i gennemsnit 925.000 kroner på pensionskontoen.

Whisky eller vand  

Uligheden er stor, hvis man kigge på hvor stor forskellen på opsparinger til alderdommen er i gennemsnit fra kommune til kommune.

I fattige Lollands Kommune har borgerne i gennemsnit 0,6 millioner kroner sparet op til pension.

I Hørsholm i Nordsjælland derimod får fremtidens pensionister råd til mere end vand. Her i whiskybælte-kommunen står der 1,5 millioner rare kroner og venter til pensionistlivet. 

De store forskelle på pensionsformuerne betyder, at forskellen mellem rige og fattige borgere har tendens til at vokse i alderdommen.

Det forklarer en af forskerne bag analysen. Programchef Kurt Houlberg fra KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

- Folk tjener jo ikke lige meget, mens de går på arbejde. Derfor sparer de heller ikke lige meget op til deres pension. Men fordi pensionen bliver sparet op over mange år, så vil forskellen blive akkumuleret og vokse med årene. Så uligheden kan ende med at blive større, når man går på pension, end mens man går på arbejde, siger Kurt Houlberg.

Øget ulighed mellem kommuner

Kigger man på den samlede pensionsformue  i hver kommune, er der markant forskel. Pensionsformuen er 2,7 gange så stor i kommunen med de højeste pensionsformuer som i kommunen med de laveste pensionsformuer.  

De borgere, der har henholdsvis store og små pensionsformuer, er ikke lige fordelt på kommunerne. Uligheden mellem de enkelte borgere afspejles derfor også i en ulighed mellem kommunerne.

Når pensionsformuerne i de kommende år kommer til udbetaling, vil det kunne øge uligheden på tværs af kommunerne, forklarer Kurt Houlberg. 

Læs hele analysen fra KORA her

Hvem har de mindste og største pensions-formuer?

 De laveste pensions-formuer findes blandt danskere, der er:

  • Kvinder
  • Arbejdsløse
  • Førtidspensionister
  • Beskæftiget inden for landbrug, skovbrug og fiskeri

De højeste pensionsformuer findes blandt danskere, der er:

  • Mænd
  • Højtuddannede og har høje stillinger
  • Vellønnede og har mange aktive år på arbejdsmarkedet
  • Beskæftiget inden for finansiering og forsikring