Se fartbrøleren: Dronningens bil kørte alt for stærkt

Henter afspiller ...
Krone 121 med en firhjulstrækker med tonede ruder lige i hælene drønede derudaf på Hillerødmotorvejen onsdag eftermiddag. Foto: Iver Houmark Andersen/Collage: Morten Steensberg

Dronningens bil kørte onsdag meget hurtigere end de tilladte 110 kilometer på Hillerødmotorvejen.

Speederen blev trykket godt i bund, da Kongehusets kronebil nummer 121 onsdag eftermiddag kørte på motorvejen mod Hillerød.

Bilen, der som regel fragter dronningen rundt, havde følgeskab af en sort firhjulstrækker med tonede ruder. Begge biler drønede derudaf med en fart på mindst 140 kilometer i timen på en strækning, hvor fartgrænsen er 110 kilometer i timen.

En af Avisen.dk's journalister befandt sig i en bil på selvsamme motorvej. Han fik chaufføren i bilen til i et par minutter selv at sætte hastigheden op for at måle, hvor hurtigt den royale bil kørte.

- Jeg var passager i en bil, som bliver overhalet af Krone 121 og en sort firehjulstrækker med tonede ruder lige bagved. Vi kører efter de to biler et stykke tid. De øger farten, og for at dokumentere, hvad der foregår, følger vi efter, indtil vi når 140 kilometer i timen, hvorefter vi vælger at sænke farten igen, fortæller journalist Iver Houmark Andersen.

Dyrt at køre for hurtigt

Det kan være en dyr fornøjelse, hvis man bliver snuppet i at lade foden hvile lidt for tungt på speederen. 

Hvis man kører mellem 111-131 kilometer i timen på en strækning, hvor man kun må køre 110, må man hoste op med 1.000 kroner.

Runder man de 132 kilometer i timen er bøden på 1.500 kroner. Kører man til gengæld over 144 kilometer i timen, koster det et klip i kørekortet.

Og fart er ikke noget, man skal spøge med, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik,

- Fart er farligt. Vi råder altid folk til overholde hastighedsgrænserne og køre efter forholdene, siger dokumentationskonsulent Jesper Søndergaard Hemmingsen.

Han understreger dog, at han ikke kan kommentere på den konkrete sag.

Kongehuset beklager

Kongehuset beklager situationen.

"De kongelige biler skal selvfølgelig overholde færdselsreglerne, og det er beklageligt, hvis det ikke var tilfældet her,” skriver Lene Balleby, der er kommunikations- og pressechef i kongehuset i et skriftligt svar til Avisen.dk.

De kongeliges trafikbrølere
  • I 1993 blev kronprinsen stoppet af en patruljevogn nytårsnat. Kronprinsen var passager i bilen, som hans daværende kæreste Malou Aamund kørte. Hun havde en promille på 1,2 og måtte betale en bøde på 4.000 kroner, mens den dengang 24-årige kronprins måtte stå skoleret for sine forældre
  • I 2008 kunne BT dokumentere, at Krone 121 med regentparret på bagsædet kørte med 160 km i timen på Lyngby-motorvejen
  • I 2015 krydsede kronprins Frederik en ellers stormlukket Storebæltsbro hele to gange. Efter massiv kritik beklagede kronprinsen efterfølgende episoden.
  • I 2016 blev prins Henriks bil fotograferet foran swingerklubben 'G Club' i Aarhus. Kongehuset forklarede senere, at det var fordi prinsen var en tur i biografen Øst for Paradis og se filmen Macbeth sammen med private venner
UDVID