Sanne Salomonsen i opråb om offentligt ansatte: Giv dem mere i løn!
Jeg leder sådan efter empatien og forståelsen, siger Sanne Salomonsen, der gerne så, at de offentligt ansatte fik noget mere i løn. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Den er helt gal, mener Sanne Salomonsen. De offentligt ansatte er blevet svigtet og bør få mere i løn. Hun har selv mærket presset på sundhedsvæsenet, da hendes egen mor lå for døden.

De offentligt ansatte skal have noget mere i løn. Længere er den ikke, hvis man spørger rocksangerinden Sanne Salomonsen.

- Alle de folk og alle de erhverv, der er grundstenen i vores samfund. Dem, der passer på os, dem, der udvikler os, de skal alle sammen have lønforhøjelse. For det er dem, der bliver slidt mest på. Deres indsats bliver ikke påskønnet nok. De får flere og flere restriktioner og begrænsninger – og hvem går det udover? Det går udover den danske befolkning, siger Sanne Salomonsen til Avisen.dk

Sanne Salomonsen er langt fra den eneste dansker, der render rundt med den holdning. En undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Avisen.dk, at hver anden dansker gerne så en lønstigning til de offentligt ansatte.

- Når vi er så mange, der siger det samme, er det nok fordi, der vitterligt er noget om det. Fordi vi i vores dagligdag ser resultaterne af det. Jeg synes, at vores politikere mangler empati. De er ikke klar over konsekvensen af de beslutninger, de tager, siger Sanne Salomonsen.

'Politikerne er helt væk'

Igennem årtier har den i dag 61-årige Sanne Salomonsen stået i frontlinjen på den danske musikscene først som forsanger i bandet Sneakers og siden 80'erne som solist. Det har gjort hende kendt som hele Danmarks 'rockmama'.

Avisen.dk møder hende på et pressemøde i det indre København. Sanne Salomonsen har nemlig fået et nyt job. Hun sætter sig efter nytår i dommerstolen i det populære tv-program X Factor.

Men hjertet ligger ikke kun i den musikalske verden, for det danske samfund fylder også meget i bevidstheden hos den garvede sangerinde.

- Poltikerne er væk, de er slet ikke med i ræset mere. Man tænker da: ’Gud ved om de gør, det, de gør, for at de kan blive husket om fire år, når de ikke er der mere’. Jeg leder sådan efter empatien og forståelsen – både for mennesker og for vores miljø hos dem, der sidder og bestemmer og prioriterer.

Fornedrende behandling

Især sundhedsvæsenet trænger til et løft, mener hun. Hendes mor Birte Salomonsen døde som 87-årig i 2010. Forinden var gået et længere sygdomsforløb, der tog hårdt på Sanne Salomonsen.

- Sygehusvæsenet er en katastrofe. Når man har set sin gamle mor ligge på gangen og i virkeligheden er død af lægesjusk, så er det virkelig noget, der gør indtryk.

Sanne Salomonsen har også mærket sundhedsvæsenet på egen krop. Hun blev i 2006 ramt af en hjerneblødning. Den sendte hende ud i en depression og siden et langt forløb med genoptræning i kampen for at komme tilbage på scenen. 

Det er dog ikke hendes egen oplevelse, der har vakt den politiske arrighed i Sanne Salomonsen.

- Jeg skal være ærlig og sige, at der blev passet vildt godt på mig. Men jeg har set presset, da min egen mor, lå der. Måske er der forskel på folk. En berømthed er måske lidt mere interessant. Det er det, jeg så, da min egen mor var syg, der ligger til grund for min holdning. 

- Det var forfærdeligt, fornedrende og så respektløst overfor min gamle mor. Det er de gamle, der ligger ude på gangene og bliver udsat for ignorance og beskæringer. De kan ikke komme på toilettet, fordi der er for få portører. Det er frygteligt, og jeg går og tænker, hvis det var politikerne selv, der oplevede det, kunne det være, de så anderledes på det.