Samlet opråb fra uddannelsesledere: Stop Løkkes finanslov!

Hele grundlaget for den kvalitet i uddannelserne undermineres, hvis Løkkes forslag til finanslov kommer igennem, skriver 11 ledere fra uddannelsessektoren. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpic)

Hvis regeringens finanslov med fortsatte besparelser på uddannelserne vedtages bliver Danmark fattigere. Sådan lyder det i et ekstra-ordinært opråb fra ledere i hele uddannelsessektoren.

Regeringen har sparet 15 milliarder kroner på uddannelser igennem de seneste tre år. Det har kostet det danske samfund dyrt. Derfor må de årlige 2-procents besparelser på uddannelserne stoppes.

Sådan lyder det fra 11 formænd for lederforeningerne i uddannelsessektoren. De 11 formænd repræsenterer bl.a. erhvervsuddannelserne, gymnasierne, landbrugsskolerne, professionshøjskolerne, universiteterne og SOSU-skolerne.

DE HAR UNDERSKREVET INDLÆGGET

Birgitte Vedersø (Danske Gymnasier)

Ole Heinager (Danske Erhvervsskoler og – Gymnasier-lederne)

Stefan Hermann (Danske Professionshøjskoler)

Charlotte Lundblad (Danske Erhvervsakademier)

Verner Rylander-Hansen (Danske HF & VUC)

Anders Bjarklev (Danske Universiteter)

Torben Vind Rasmussen (Efterskoleforeningen)

Karsten Suhr (Danmarks Private Skoler – grundskoler og gymnasier)

Jens Munk Kruse (Danske Landbrugsskoler)

Elsebeth Gerner Nielsen (Rektorkollegiet for de Kunstneriske og Kulturelle Uddannelser)

Jeppe Rosengård Poulsen (Danske SOSU-skoler)

UDVID

De advarer i en fælles kronik i Information mod det finanslovsforslag, som Løkke-regeringen har fremlagt, hvor der lægges op til fortsatte nedskæringer:

- I Danmark forventer vi kvalitet, når vores syge skal plejes, når vores børn og unge skal uddannes, eller når der bygges broer, der skal holde. Hele grundlaget for den kvalitet undermineres, hvis regeringens forslag til finanslov kommer igennem, skriver de 11 ledere og fortsætter:

Regeringens fortsatte besparelser på uddannelsesområdet må stoppe, skriver 11 uddannelsesleder i fælles kronik. Her er det mekanikerelever på TEC i Hvidovre. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

- I en tid hvor kravene og forventningerne til professionerne accelererer, er det fuldstændig uholdbart at forringe kvaliteten i uddannelserne til for eksempel sygeplejerske, ingeniør, folkeskolelærer, social- og sundhedsmedarbejder og elektriker.

Uddannelse betaler sig

De 11 ledere henviser til tal fra Rockwool-fonden, som viser, "at hvis 10.000 ufaglærte tog en uddannelse, ville det give et ekstra bidrag til det danske BNP på en milliard kroner om året – vel at mærke når prisen for at uddanne dem er trukket fra."

Den aktuelle debat om mangel på arbejdskraft viser i følge uddannelseslederne nødvendigheden af at prioritere uddannelsesområdet:

- Med mindre vi skal importere læger, sygeplejersker og SOSU’er til at tage sig af vores syge og gamle, tømrere til at bygge vores huse, og pædagoger til at passe vores børn, så er vi nødt til at uddanne dem selv.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har ikke ønsket at kommentere opråbet i dag, men uddannelsesminister Tommy Ahlers skriver i en mail til Avisen.dk:

- Jeg er helt med på, at det ikke er nemt, og at vi ikke kan blive ved med at spare på området, selvom de videregående uddannelsesinstitutioner har fundet bedre måder at gøre tingene på. Derfor foreslår regeringen i sit finanslovsforslag, at besparelserne stopper i 2022.