Jobkonsulent efter DR-eksperiment: Mere tid gør en stor forskel
Anne-Mette Hjortshøj har over 20 års erfaring fra jobcentret i Aarhus. I DR-programmet 'Fri os fra kontanthjælp' skal hun hjælpe ledige i arbejde. Foto: DR1/Presse/Michael Staal Dinesen
I DR-programmet 'Fri os fra kontanthjælp' skal jobkonsulenten Anne-Mette Hjortshøj hjælpe langtidsledige i job. Friheden og tiden til at fordybe sig i kun fire borgeres sager har gjort en stor forskel, når man til daglig kæmper med stakkevis af sager.

De ansatte på jobcentrene sidder til tider begravet i bunkevis af ledige borgeres sager. Men hvordan oplever en jobkonsulent det egentlig, når han eller hun pludselig får tid til at fordybe sig den enkelte borgers sag? 

I DR-programmet 'Fri os fra kontanthjælp' møder vi fire langtidsledige borgere på kontanthjælp, der alle kæmper med at komme i ordinært arbejde.

Til det får de hjælp af Anne-Mette Hjortshøj, der arbejder på Jobcenter Aarhus. I stedet for at sidde med mange sager får hun i eksperimentet et helt år, hvor hun kun arbejder med de fire lediges sag.

62-årige Anne-Mette Hjortshøj har arbejdet med beskæftigelse siden 1993 og været tilknyttet Aarhus Kommune i 22 år. Hun blev nysgerrig, da hun så et jobopslag om et års projektansættelse til et nyt tv-format, der ville eksperimentere med at hjælpe borgere i arbejde.

- Jeg blev pirret af, at jeg kunne få lov til at gøre det på min måde. Til daglig er man bundet meget op på lovgivning og strategier. Jeg arbejder stadig indenfor lovens rammer i projektet, men jeg har haft mere indflydelse på, hvordan jeg brugte rammerne til at hjælpe den ledige, siger Anne-Mette Hjortshøj til Avisen.dk.

Artiklen fortsætter under grafikken

Til samtale i hjemmet

I programmerne foregår samtalerne hjemme hos deltagerne eller ude i byen. Den mere uformelle setting for samtalerne har gjort en stor forskel, mener Anne-Mette Hjortshøj.

- Den afgørende forskel er tid. Det har været en fantastisk luksus at have så god tid. Meget af arbejdet foregik også uden for jobcentret, hvor jeg tog hjem til og var gæst i de her menneskers hjem. Det har været med til at give en rød tråd i sagsbehandlingen. Jeg har haft til at se på alle aspekter og kigget på det hele menneske, og hvad der skal til for at hjælpe dem, siger Anne-Mette Hjortshøj:

- Samtalerne har været mere omfattende. Normalt har du fire samtaler om året, der varer en halv til en hel time. Her har jeg snakket med dem to timer, når der var brug for det. Det har også gjort, at jeg har lært deltagerne meget bedre at kende. Det gjorde sagsbehandlingen mere håndholdt og nemmere at følge tæt op, siger Anne-Mette Hjortshøj.

Artiklen fortsætter under billedet

Diana Hansen, der er uddannet kontorassistent, har sendt over 200 ansøgninger uden held, inden program starter. Foto: DR1/Presse/Michael Staal Dinesen

Mange sager kan være en udfordring

Anne-Mette Hjortshøj vurderer, at det har betydet meget for relationen og tilliden mellem hende selv og deltagerne, at der kun har været hende til at behandle deres sag.

- Deltagerne havde stadig en sideløbende ydelsesbehandling. Men ellers var der kun mig, der var både jobkonsulent, virksomhedskonsulent, hjalp med ansøgninger og alt andet. Normalt møder ledige hos en jobkonsulent, der så henviser til en anden alt efter, hvad den ledige skal. Der er rigtig mange involveret, siger Anne-Mette Hjortshøj:

- Så tilgængeligheden har betydet meget. Det er ikke fordi, deltagerne har ringet i tide og utide, men de ved, at jeg var til at få fat i, hvis de havde brug for mig. 

Det er til tider en udfordring, når ledige borgeres sager hober sig op på skrivebordet, og tiden er knap.

- Jeg har altid mødt borgere med antennerne ude. Når jeg har en samtale, lytter jeg til hvad folk siger og giver tid og rum til dem. Men med mange samtaler om dagen, kan det ikke lade sig gøre. Det er altid en udfordring og stressfaktor, når ledige borgeres sager hober sig op. Der må man arbejde på et mere overordnet plan.

Fælles for de fire deltagere i programmet er, at de alle har været væk fra arbejdsmarkedet i længere tid. Som langtidsledig kan man nemt opleve, at arbejdsmarkedet har overhalet en, og det kræver meget at komme tilbage, påpeger Anne-Mette Hjortshøj.

- Langtidsledige har været så langt tid væk fra arbejdsmarkedet, at alt den viden, udvikling og sparring med kolleger os i job oplever, den har de ikke haft. Så jeg har skullet se mere helhedsorienteret på dem både fagligt, socialt og personligt. Det er ikke altid, at der er tid til det i sagsbehandlingens tidshorisont.

Avisen.dk har tidligere talt med 52-årige Trine Vind, der ved programmets start har været på kontanthjælp i 12 år.

En fantastisk oplevelse

Siden september har Anne-Mette Hjortshøj været tilbage i sin 'gamle' stilling, efter at det et-årige eksperiment stoppede. Et år der på mange måder, har været et af de bedste i hendes arbejdsliv, fortæller hun.

- Jeg vil altid tænke tilbage på eksperimentet med varme og som noget, der udfordrede mig fagligt, og hvor jeg kunne være nysgerrig. Og så er der ikke mindst friheden i selv at have så meget ansvar. Det har været fantastisk at opleve.

Hvad har du lært af eksperimentet, som du har taget med tilbage i dit normale arbejde?

- Jeg er blevet mere helhedsorienteret i min vinkling, når jeg får en sag. Hvis en borger siger noget, er jeg blevet bedre til at bruge det og tænke det ind i andre baner.

Anne-Mette Hjortshøj sammen med deltageren Hanan Barre, der oprindeligt er fra Somalia og ufaglært. Foto: DR1/Presse/Michael Staal Dinesen