Sådan skræmmer du tyven væk: Undgå indbrud i julen
Undgå at komme hjem til et hus, hvor dine ejendele er blevet gennemrodet af en indbrudstyv, mens du har været på juleferie. Foto: Scanpix/Modelfoto
Julen er højsæson for indbrud. Se her, hvad du selv kan gøre for at skræmme tyven væk fra dit hus.

Mens de fleste danskere hygger sig med and, familiebesøg og julegaver, har tyvene travlt. Julen er højsæson for indbrud i private hjem - men der er flere ting, du selv kan gøre for at mindske risikoen.

Hjemmesiden Dit-indbo.dk har samlet en række gode tips fra Det Kriminalpræventive Råd, Stop Indbrud, og selskabet Forsikring Og Pension.

- Indbrudstyve fravælger boliger, hvor de vurderer, at der er en høj risiko for at blive opdaget. Kan du få det til at se ud som om du er hjemme, eller kan du på anden måde stresse indbrudstyvene, har du gode chancer for ikke at blive ramt af indbrud, siger Lars Skjoldby, som står bag Dit-Indbo.dk.

Tyvene elsker tablets og smykker

Grunden til at der er flere indbrud i juledagene er nemlig, at mange danskere er væk på familiebesøg og huset derfor står tomt.

Det er især smykker, ure og kontanter, som tyvene snupper, men også kameraer, mobiltelefoner, computere og tablets frister.

Her er rådene fra Dit-indbo.dk:

1. Tænd lyset
Sørg for at have lys tændt inden du tager på juleferie. Det er vigtigt at det ikke kun er ét sted, der er tændt lys, men både i stue, køkken, på værelser og på badeværelset.

2. Sørg for, at der er lyd i huset
Lad for eksempel radioen eller fjernsynet stå tændt. Ligesom med lyset er det også vigtigt, det skal være naturligt. Det er for eksempel unaturligt, at radioen kører midt om natten, mens der er slukket lys. Se om dit anlæg har en timer indbygget, eller brug en elektronisk timer som til dit lys.

3. Brug elektronisk timer
Det skal selvfølgelig ikke lade lyset brænde og musikken spille i 24 timer i døgnet – det vil være for nemt for indbrudstyve at gennemskue. Brug derfor en elektronisk timer som kan sættes til at tænde og slukke lyset på bestemte tidspunkter og dermed få det til at se naturligt ud.

4.  Træk ikke gardinerne for
Hvis du trækker gardinerne eller persiennerne for i hele huset indikerer du over for tyven, at der ikke er nogen hjemme. Træk kun gardinet for i soveværelset.

5. Parker en bil i indkørslen
Der er flere ting, der kan gøres uden for huset, så det ser ud som om du er hjemme. Har du mulighed for at have en bil (for eksempel naboens) stående i din indkørsel, carport eller på vejen uden for, vil det se ud som om at nogen er hjemme.

6. Tøm postkassen
Sørg også for de helt simple ting som at få tømt postkassen. Det er ligeledes en opgave, dine naboer kan tage sig af. Husk at posten ikke bare skal smides ind ad din brevsprække. Det er nemt at se gennem brevsprækken, om der et bjerg af aviser, reklamer og breve bag døren.

7. Ryd sne på fortorvet
Hvis der skulle falde sne, er det en åbenlys sladderhank for at se, om nogen er hjemme eller ej. Er du væk i flere dage over julen, så lav en aftale med din nabo om, at han skovler og fejer sne på dit fortov og ved indgangen op til din hoveddør.  Få ham til at lave fodspor der hvor han ikke skovler, for eksempel i forhaven. Er der børn på vejen, så sig at de gerne må gå ind i din have og lave snemænd og lignende, mens du er væk.

8. Skrald i skraldespanden
Inden du forlader din bolig og går på juleferie, så skal du sørge for, at der er noget i skraldespanden. Det indikerer, at der er nogen hjemme. Er du væk, mens der bliver tømt skrald, så få dine naboer til at smide en pose eller to af deres affald i din skraldespand.

9. Koordiner med naboerne
Hvis du skal på juleferie, så fortæl det til dine naboer, så de ved, at du er væk, og at de skal holde særligt øje med mistænkelig adfærd. Tilmeld jer Nabohjælp-ordningen og få hjælp til at organisere jer.

10. Husk også at tilbyde din hjælp
Husk at give naboen et par gode flasker vin eller måske en nytårschampagne for ulejligheden, og spørg, hvornår du kan hjælpe ham til gengæld.