Sådan skal dronningen fejre nytår

Den danske monark får travlt i nytåret, hvor hun både skal være på Fredensborg slot og Amalienborg.
Dronningen holder i år sin nytårstale fra Fredensborg Slot.
Dronningen holder i år sin nytårstale fra Fredensborg Slot. Foto: KHAN TARIQ MIKKEL/Polfoto

Når dronning Margrethe i år afholder sin nytårstale og afsiger sit traditionsrige "Gud bevare Danmark", kommer det til at foregå på Fredensborg Slot.

Det skriver kongehuset på sin officielle hjemmeside.

Nytårstalen holdes hvert år den 31. december kl. 18.00, hvor talen transmitteres direkte på tv og i radioen. Traditionelt sker det fra dronningens modtagelsesværelse i Christian IX's Palæ på Amalienborg, men ligesom sidste år må dronningen holde nytårstalen fra Fredensborg Slot, hvor regentparret har residens som følge af renoveringen af taget på Christian IX's Palæ.

En anden tradition - nemlig Livgardens æresbevisning - finder derfor også sted på Fredensborg Slot i år.

- Livgardens æresbevisning påbegyndes umiddelbart inden nytårstalen, hvor vagten træder til gevær og står trådt an med fane og to tambourer, mens talen afholdes. Efter Hendes Majestæt Dronningens nytårstale afspilles "Kong Christian stod ved højen mast". Livgarden præsenterer gevær, der saluteres og fanen fældes, forklares der på hjemmesiden.

Skulle man have lyst til at følge med i talen så tæt på dronningen som muligt, vil Ydre Slotsgård på Fredensborg Slot være åben for publikum, og der vil være opsat storskærme med transmission af nytårstalen.

Til gengæld vil der i år ikke være særlige foranstaltninger på Amalienborg Slotsplads i anledning af talen.

Når kalenderen viser 2016, lægger regentparret ud med den første af en række nytårskure.

1. januar er der indbudt gæster til festivitas i Christian VII's Palæ på Amalienborg. Her deltager blandt andet regeringen.

Den 5. januar afholder dronning Margrethe og prins Henrik nytårskur for højesteretsdommere, Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerkorps i Christian VII's Palæ.

Regentparret afholder efterfølgende nytårskur for diplomatiet på Christiansborg Slot.

Onsdag den 6. januar holder regentparret sin sidste nytårskur for officerer fra Forsvaret og Beredsskabsstyrelsen, I., II. og III. rangklasse samt indbudte repræsentanter for større landsorganisationer og de kongelige protektioner på Christiansborg Slot.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.